Öz İplik İş Sendikası Başkanı Ay'dan sendikal örgütlenme vurgusu

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, küresel ekonomiye hâkim ülkelerin, emek hareketini politikalarının merkezine koyduğunu belirterek, "Örgütlenme tek yol. İşçiyi yok sayarak dünyada gidebileceğiniz bir yer kalmadı." dedi.

10. OECD Hazır Giyim ve Ayakkabı Sektöründe Durum Tespiti Forumu 20-22 Şubat 2024 tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşti.

Öz İplik İş Sendikası Heyeti 10. OECD Hazır Giyim ve Ayakkabı Sektöründe Durum Tespiti Forumu’na katıldı.

"ÖRGÜTLÜ ÇALIŞMADAN BAŞKA YOL YOK"

Rafi Ay, tekstil, hazır giyim ve deri sektöründe küresel manzara değiştiğini, alışkanlıkları, önyargıları bırakılması gerektiğini söyledi. Ay, "Örgütlü çalışmadan başka yol yok." dedi.

Forumu ve ABD Özel Temsilcisi ile görüşmesini değerlendiren Ay, tekstil, hazır giyim ve deri sektöründe küresel görünüm değiştiğini söyledi.

Avrupa Birliği’nin (AB) karbon ve işçi haklarına yönelik ihlalleri ticaretin asli unsuru haline getirdiğini ifade eden Ay, Almanya ülkeye ithalatta işçi haklarının korunmasını ve sendikaların varlığını yasa ile koruma altına alındığını ifade etti. Ay, “Şimdi de öğreniyoruz ki ABD küresel çapta işçi haklarını ekonomik politikasının merkezlerinden birine koymuştur.” dedi.

Bu gelişmelerin ülkemize her yıl 20 milyar dolardan fazla net ihracat geliri sağlayan, doğrudan ve dolaylı 2 milyona yakın hanenin geçimini sağladığını belirten Ay, tekstil sektöründe eski, köhne zihniyetin zararının ortaya çıktığını söyledi.

Küresel ekonomiye hâkim ülkelerin emek hareketini politikalarının merkezine koyduğunu belirten Ay, şöyle konuştu:

"Yüz yıl önce çözülmüş meselelerin, kimi işverenlerce anayasayı ihlal ederek dahi uygulamada tutulması, buna göz yumulmasının zararı her düzeyde yaşanmaktadır. Ekonomide, imalatta bu ülke var olacaksa örgütlenme tek yol. İşçiyi yok sayarak Dünyada gidebileceğiniz bir yer kalmadı."

"ÖRGÜTLÜ, TOPLU PAZARLIK SİSTEMİ OLMADAN BU SEKTÖR AYAKTA KALAMAZ"

Emeğin hakkını yok sayarak, baskılayarak, gidilecek yer hiçbir zaman olmadığını vurgulayan Ay, "Şimdi de yoktur ve gelecekte de olmayacaktır. Örgütlü, toplu pazarlık sistemi olmadan bu sektör ayakta kalamaz." dedi.

İşverenleri çağdaş dünyanın gereklerini görmeye, bir an önce köhne zihniyetten çıkmaya çağıran Ay, şunları kaydetti:

"Emekçilerimizi, gerçek emek hareketi olan Öz İplik İş saflarına davet ediyoruz. Sağa sola hakaret eden, emekçinin siyasi olarak sömürülmesinin taşeronlarından uzak durmaya çağırıyoruz." dedi.

Ay, Avrupa Birliği ve Almanya’nın ardından emek konusu ABD’nin de politika önceliği haline geldiğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri