Öz Orman İş Sendikası Başkanı Aslan: Memur zam oranı işçileri de kapsamalı!

Öz Orman İş Sendikası Başkanı Settar Aslan, memur ile kamudaki işçinin maaşları arasında büyük farkların oluşmaması gerektiğini söyledi.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Öz Orman İş Sendikası Başkanı Settar Aslan, genel merkezde düzenlediği basın toplantısında, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

İsrail- Filistin çatışmasına ilişkin Settar Aslan, İsrail’in yaklaşık 3 aydır yapmış olduğu katliamlara karşı Türkiye’nin öncülüğünde atılan adımları desteklediğini söyledi.

Aslan, Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinin birlikte adım atmaya davet ederek, şunları söyledi:

“Öz Orman İş olarak, başta üyesi bulunduğumuz EFFAF ve diğer uluslararası konfederasyon ve bağlı sendikaları ile birlikte İsrail’de yaşanan soykırımın durdurulması için sorumluluk almaya davet ediyorum. Aynı zamanda Türkiye’deki sivil toplum örgütlerinin de insanlığın yok edildiği Filistin için bir olmaya, birlikte adım atmaya davet ediyoruz. Bizler atılan boykot adımlarını olumlu bulduğumuzu, yerli ve milli adımların daha da genişletilmesi gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyoruz. Öz Orman olarak TROY bankacılık sistemi başta olmak üzere yerli adımları attığımızı da buradan belirtmek istiyorum.”

MEMUR MAAŞI 30 BİN LİRAYI AŞACAK!

İşçi ve memur arasındaki makas açılmaması gerektiğini vurgulayan Aslan, şunları söyledi:

“Seçim vaatleri arasında olan memura seyyanen 8 binlik zammın bu yıl kapsamı genişletilerek işçileri de kapsaması gerektiğini düşünüyoruz. Verilen maaşların işçilerin ev-kira barınma giderleri göz önüne alındığında yetersiz kaldığını, memurlara verilecek olan zam oranıyla birlikte 30 bin lirayı aşması beklenen memur zam oranının işçileri de kapsayacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz. Bizler memur ve işçi arasındaki makasın açılmamasını istiyoruz.”

İŞÇİLERİN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ!

Settar Aslan, dünya ve Türkiye’de enflasyonun giderek arttığına dikkat çekerek, "Dünya genelinde yaşanan enflasyon artışları gibi maalesef ülkemizde de bu durumdan etkilenmektedir. Artan enflasyon karşısında her geçen gün işçilerimizin alım gücü düşmektedir. Hafta başında başlayan asgari ücret görüşmelerinin de alım gücü ve enflasyon olmak üzere iki başlıkta değerlendirilmesini bekliyoruz. Ayrıca hükümet yetkililerinin yapmış olduğu açıklamalarda ‘vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz açıklamaları yaklaşık 8 milyon işçiyi umutlandırmaktadır."

Aslan, hükümet asgari ücret konusunda değerlendirme yaparken birçok konuyu ele alması gerektiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Asgari ücrette öze dönüş düşünülürken yapılacak olan çalışmalar neticesinde yüksek bir zamla hem işçi hem de işverenin memnun edilmesi sağlanmalıdır. Asgari ücrette öze dönüşün sağlanması noktasında olağanüstü durumların oluşması halinde görüşmeler için kapının açık kalması önemlidir. Toplu sözleşmelerde öze dönüşün konuşulduğu şu günlerde önemli bir konuyu da sizlere hatırlatmak istiyorum: Bugüne kadar emekliye ara zam verildi, asgari ücretliye ara zam verildi. Memura ara zam verildi ama kamu işçisine ara zam verilmedi. Bu da işçimizin zamsız maaşlarla mevcut ekonomiye karşı direnç gösterememesine sebep oldu."

Settar Aslan, asgari ücrete ilişkin, "17 binin altındaki her rakam mutsuz eder. 17 binin yukarısındaki bir rakam kabul edilir." dedi.

Kamu işçisinin kira, elektrik, doğalgaz ve mutfak masraflarını gibi birçok kalemde giderleri olduğunu vurgulayan Aslan, işçilerin zor durumda olduğunu söyledi. Aslan, “İşçilerimiz aldığı maaşın yarıdan fazlasını ev kiralarına vermektedirler. Üyelerimizin ev- ısınma- mutfak masrafları da göz önüne alındığında her bir işçinin bir sonraki aya borçlu girdiği tespit edilmiştir” dedi.

Aslan, öncelikle işçilerin alamadıkları ek artışların sağlanması gerektiğini, memurların almış oldukları 8 binlik zammın işçilere de verilmesi gerektiğine işaret ederek, “Kamudaki memur ile kamudaki işçi maaşları arasında büyük farkların oluşmaması gözetilmelidir.” diye konuştu.

TOPLU SÖZLEŞMELER SADECE KONFEDERASYONLARLA YAPILMAMALI

Öz Orman İş Sendikası Başkanı Settar Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İşçileri temsil eden konfederasyonların işçi sayıları gözetilerek masada bulunmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Konfederasyonların da masadan kalkmak yerine büyük bir gayret ve direnme ile gerekirse ortak menfaat noktasında bütün sivil toplum örgütlerinin sorumluluk almasının zaruri olacağını düşünüyoruz. İşveren ve konfederasyonlar arasında imzalanan çerçeve protokollerinin kapsamı tam manasıyla sendikaları kapsamamaktadır. Yapılacak olan toplu görüşmelerin işleyiş şeklinde düzenleme yapılmasını, çerçeve protokollerindeki katı maddelerin muhatap sendikalar ile değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Başkan Settar Aslan, Türkiye'de son yıllarda orman yangınlarının arttığını belirterek, "10 bin işçiye daha gerek var. TUSAŞ 2025 yılına kadar yerli ve milli helikopter üretecek. Orman Genel Müdürlüğüne teslim edecek." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri