Pandemi yasaklarındandı: ''Her yerde nargile satışı yapılıyor ama yasak olarak geçiyor''

Pandemi döneminde bulaş riskini azaltmak amacıyla getirilen nargile yasağı, aradan geçen beş yıla rağmen hala yürürlükte. Birçok sektörde pandemi kısıtlamaları kaldırılmış olmasına rağmen, nargile hizmeti sunan işletmeler, bu yasağın kalkmasını bekliyor. Türkiye genelinde binlerce kafe ve kıraathane işletmesi, yasak nedeniyle müşterilerine nargile hizmeti verememekten şikayetçi.

DHA'nın haberine göre, Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu, nargile yasağının kaldırılması için yetkililere defalarca başvuruda bulundu. Federasyon Başkanı Murat Ağaoğlu, işletmelerin taleplerini dosya halinde İçişleri Bakanlığı'na sunduklarını belirterek, esnafın pandemiden sonra yeni yeni toparlandığını ve yasağın kaldırılmasının ekonomik hareketlilik yaratacağını ifade etti. Ağaoğlu, “Her yerde nargile satışı yapılıyor ama yasak olarak geçiyor. İstenirse ceza yazılabilir. 60-70 bin işletme bu durumdan etkileniyor. Yasak kalkarsa, esnafımız rahat bir nefes alacak ve piyasa canlanacak” diye konuştu.

ESNAF VE TURİZMCİLER ZOR DURUMDA

Turizm bölgelerinde ve büyük şehirlerdeki kafe ve otellerde turistlerin nargileye yoğun ilgi gösterdiğini belirten Ağaoğlu, yasağın turizm sektörünü de olumsuz etkilediğini vurguladı. İşletme sahipleri, nargile hizmetine olan yüksek talebi karşılayamadıkları için gelir kaybı yaşadıklarını belirtiyor. Kıraathane işletmecisi Oğuz Güneş, pandemi öncesinde nargile satışının işletmesinde önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade ederek, “Müşterilerimiz nargile talep ediyor ancak yasak olduğu için geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Bu durum işlerimizi olumsuz etkiliyor ve müşterimizi kaybediyoruz,” dedi.

YASAK KALKARSA EKONOMİYE KATKI BEKLENİYOR

Federasyon Başkanı Murat Ağaoğlu, yasağın kaldırılması durumunda nargile satışlarının esnafa ciddi bir ekonomik katkı sağlayacağını belirtti. Yasağın sürdüğü bu dönemde, işletmeler ruhsatlarını yenilemiş durumda ve yasal düzenlemenin yapılmasını bekliyor. Ağaoğlu, yasağın kalkmasıyla birlikte esnafın işlerinde yüzde 30-40 oranında bir hareketlilik beklediklerini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri