Pençik Sistemi Nedir?

Pençik sistemi adını Farsça kökenli Penç ve Yek kelimelerinden almıştır. Beşte Bir anlamını taşıyan kelime, her beş esirden birinin Osmanlı Devletinin askeri yapılması manasına gelmektedir.

Günümüzde en çok merak edilen konulardan biri olarak pençik sistemi ile karşılaşılıyoruz. Bu bakımdan pençik sistemi nedir sorusunun yanıtı en fazla araştırılan ve cevabı merak edilen sorulardan biridir.

Pençik Sistemi, savaş esiri askerlerin Osmanlı askerine dönüştürülme sürecidir. Bu sisteme göre her 5 askerden biri, gönüllülük esası kapsamında Osmanlı Devleti'nin askeri oluyordu. Bu kişilerin Edirne ve Balkanlarda yaşamakta olan Müslüman bir ailenin yanına verilerek kültüre yabancılık çekmeme gibi gereklilikleri de vardı. Burada hem İslam dinini hem Türk adet ve göreneklerini öğreniyorlardı.

PENÇİK SİSTEMİ NE ZAMAN KURULDU?

İlk kuruluş yıllarından beri uygulanan sistemde, savaş gazileri de esirleri istediği gibi istihdam etme hakkına sahiplerdi.

İlk olarak Osmanlı İmparatorluğunun 3. padişahı konumunda olan I. Murad tarafından uygulanmaya başlamış olan bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.

PENÇİK SİSTEMİNİN AMACI NEDİR?

Peki bu pençik sisteminin amaçları nedir? Osmanlı Beyliği kurulduğu ilk dönemlerde yeterli düzeylerde askeri bir güce sahip durumda olmaması sebebiyle böyle "takviyelere" ihtiyacı vardı. . Osmanlı Devleti Ordusunun asker gereksinimlerini karşılamak için böyle sistemlere fazlasıyla ihtiyaç vardı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri