ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN
Perşembe Ziraat Odası Başkanı ve TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Türkiye'nin fındığın ülke için stratejik bir ürün olduğuna dikkat çekerek, bu yılki rekolte tahminlerini ve sektördeki güncel sorunları da anadolugazete.com.tr’ye değerlendirdi.
Fındığın ülkemiz için stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Soydan, yüzde 80-85 oranında ihraç edilen bu ürünün yılda yaklaşık 2 milyar dolar döviz girdisi sağladığını ifade etti. Arslan Soydan, bu yılki fındık rekoltesi tahminlerini ise şu sözlerle anlattı:
“Rekolte tahminleri Tarım Bakanlığı nezdinde il tarım müdürlükleri ile ziraat odalarımızla birlikte toplam 10 kurumun teknik Komisyon üyeleri ile 1 Temmuz'da başlayıp fındık alanlarında rakımlara göre, fındık çeşitlerine göre, fındıkta hastalıklar, zararlılar tespitleri yapılarak sonuçlanan rekolte rakamlarını 738 bin ton ülke rekoltesini gerçeğe en yakın rekolte olarak görüyoruz. Bu rekolte de çalışmalardan sonraki mevsimsel zararlar ve hastalıklar özellikle Karadeniz sahil kesimlerinde Kahverengi Kokarca zararlısından dolayı fındık çotanaklarının bazılarında boş oranlarının görülmesi ve dökülmelerle birlikte rekoltede 700 bin ton altına düşme ihtimali görülüyor.”
YÜKSEK MALİYET, DESTEKLERİN ÖNEMİ VE VERİM SORUNLARI
Özellikle Ordu ve Giresun bölgelerinde eğimli arazilerde makineli tarımın zorlukları ve yüksek maliyetlerin fındık üreticileri için en büyük sorunlardan biri olduğunu belirten Soydan, “Son dönemde gündemde olan file sisteminin yaygınlaştırılmasının maliyetleri düşürmek adına önemli. Bu sebeplerden dolayı artan maliyetlerin karşısında üreticilerimize can suyu olan önemli bir devlet desteği Alan Bazlı Gelir Desteğinin 10 yıldır dekar başın 170 TL olması bu desteğin günün şartlarına göre artırılarak çiftçimizin maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlanmalıdır.” dedi.
"HİÇBİR ÜLKENİN FINDIĞI KALİTE YÖNÜNDEN RAKİBİMİZ OLAMAZ"
Fındığın kalitesi ve stratejik önemi hakkında da açıklamalarda bulunan Soydan, “İhracat olan ülkemizin sayılarının daha da artması fındık ihracat rakamlarının artmasını sağlayacaktır; çünkü ülkemizin ürettiği fındık en kaliteli damak tadı olan çikolata sanayisinde yeri doldurulmayacak bir üründür. Hiçbir ülkenin fındığı kalite yönünden rakibimiz olamaz. Dolayısıyla da bu liderliğimizi sürdürmemiz için fındıkta verim ve kalitenin artması için sektörün tüm temsilcilerinin elinden geleni yapması gerekiyor. Başta üreticilerimizin kazanması gerekir ki üreticimizi bahçede tutalım çünkü fındıkta hastalıklarla zararlılarla, iklim şartları ile mücadele edecek olan üreticilerimizdir.” ifadelerini kullandı.
EĞİTİM VE DESTEK ÇALIŞMALARI
Ziraat odaları tarafından üreticilere yönelik ilaçlama, gübreleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında eğitimler verildiğini ve örnek bahçeler kurulduğunu belirten Soydan, “Alet ve ekipman kullanımı konusunda da destek sağlanıyor, üreticilerin maliyetlerini düşürme imkanları artırılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
FINDIK ÜRETİCİLERİ ARTAN İŞÇİLİK MALİYETLERİ İLE MÜCADELE EDİYOR
Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, fındık üreticilerinin en büyük maliyet kalemlerinden birinin fındık toplama işçiliği olduğunu belirtti. Soydan, geçen yıla göre işçilik maliyetlerinde yüzde 100'ün üzerinde bir artış yaşandığını vurguladı. Soydan, “Üreticilerimiz bu durum karşısında yapabilecekleri bir şey yok. Bölgemizde hem yerli hem de il dışından gelen işçilerin fiyatlarında büyük artış var. Üreticilerin bu artışlara tepki gösterse de, ürünlerini toplatmak zorunda kalıyorlar. Üreticilerimize tavsiyemiz, imkânı olanların fındığın dökülmesini bekleyerek yerden toplatmaları ve kendi imkânları ile toplayabildikleri kadar toplamalarını öneriyoruz.” dedi.
Soydan ayrıca, fındık üretiminde gübre, bahçe temizleme, ilaçlama ve ilaç işçilikleri gibi birçok maliyet kalemi olduğuna dikkat çekti. Bu maliyetlerin bölge illerine göre değişkenlik gösterdiğini belirten Soydan, “Bazı fındık alanlarında makineli tarımla teknolojiden faydalanılıyor. Makineli tarımın olmadığı yerlerde beden işçiliğinden dolayı maliyetler yüksek olup düşürülmesi zordur.” ifadelerini kullandı.