Bülent Durmaz: Pes etmeden perde dediğimizi anlatmaya çalışıyoruz

Ankara Sanat Merkezi yöneticisi olan ve sanata birçok sanatçı yetiştirmeye devam eden Bülent Durmaz, “Ankara için çalışan bir kurumuz” ifadeleriyle hazırladıkları ‘Ah Tiyatro Vah Tiyatro’ oyununu anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Ankara'nın sanat hayatına katkı sağlayan isimlerden biri olan Bülent Durmaz, şehrin kültürel mirasına değer katan Ankara Sanat Merkezi'nin yöneticisi olarak önemli bir rol üstleniyor. Bülent Durmaz, Ankara'nın kendisi olduğunu belirterek, “Dünyayı birçok kez gördüm ama bütün hayatım Ankara’da geçti. Kendim Ankara’yım diyorum.” ifadeleriyle bağını vurguladı.

Ankara Üniversitesinde eğitim aldığını ve kurumunun adının bile Ankara ile başladığını belirten Durmaz, “Ankara için çalışan bir kurumuz.” dedi.

Sahne sanatlarına olan tutkusunun çocukluk yıllarına dayandığını ve o zamandan beri sahnede aktif olarak yer aldığını ifade eden sanatçı, 1980 yılında sahne hayatına adım attığını ve o günden beri sürekli olarak sahnede bulunduğunu aktardı. Dans, halk dansları ve tiyatro alanlarında yoğun bir şekilde çalıştığını dile getiren Durmaz, “Şimdi 25 yıldan beri sanat kurumum var. Ankara Sanat Merkezi’nde etkili çalışmalar yapıyoruz.” diye konuştu.

“BİZİM YAZIP UYARLADIĞIMIZ BİR OYUNUMUZ”

‘Ah Tiyatro Vah Tiyatro’ oyununu anlatan Bülent Durmaz, “İlk defa böyle bir oyun çıkardı gençler, çoğunluğu ilk defa sahneye çıkıyorlar. Bu arada aynı zamanda Ankara Sanat Merkezi'nden oyuncular da var. Kendilerini anlatan bir tiyatro oyunu ortaya çıktı. Bizim yazıp uyarladığımız bir oyunumuz. Biz bu oyunda ‘Ah Tiyatro Vah Tiyatro’ derken aslında bir göndermeniz var. Birinci kuralımız biz bütün bunları anlatırken öncelikle ustalara saygıdan yola çıktık. Geleneksel ve Türk tiyatrosunun iz bırakmış oyunlarından, repertuarlarından ve seçkilerden onları da anmak adına onların bize kattıklarını anmak adına ‘Lüküs Hayat’tan olsun, ‘Damdaki Kemancı’ ya da Ayten Hoca'mın ‘Hürmüz’ hikâyesinden küçük dokunuşlar yaptık” ifadelerini kullandı.

Ankara'nın sanat hayatına yön veren isimlerden biri olan Bülent Durmaz, tiyatro sanatının zorluklarını ve mücadelelerini bu oyunda nasıl anlattıklarını dile getirdi. Durmaz'ın sözlerine göre, “Ustalarımızın yolundan giderek bizde kendimizi anlatalım istedik ve bir tiyatronun ne kadar zorluklarla hayat bulduğunu ve eninde sonunda pes etmeden perde dediğinizi anlatmaya çalışıyoruz” ifadeleri, özel tiyatroların yaşadığı güçlükleri ve mücadelelerini vurguladı.

Özel tiyatroların karşılaştığı zorluklara dikkat çeken Durmaz, “Maalesef bir de özel tiyatroların yaşayamaması salonlarının kiralanması başka kurumlara gitmesi… ancak bu zorluklara rağmen tiyatro sanatının mücadelesinin devam etmesi gerekiyor çünkü tiyatro çıktığı günden itibaren hep mücadele devam etti.” şeklinde konuştu.

Sanatın gücünü kullanarak tiyatro sanatının mücadelesini anlatmayı tercih ettiklerini belirten Durmaz, "Bakın biz her şeye rağmen sahnedeyiz. Her türlü sıkıntılara rağmen sizlerle beraberiz. Vazgeçmiyoruz.” diyerek seyircilere çağrıda bulundu. Ayrıca, Ankara'da sanatsever sayısının az olduğunu ve bu durumun değişmesi gerektiğini vurgulayan Durmaz, toplumun her kesiminden destek beklediklerini söyledi.

Bülent Durmaz, “Kuruluş şirket şahıs hiç fark etmez herkesin hani karınca kararınca muhakkak elinden tutması gerekiyor” diyerek sanatın desteklenmesi gerektiğini ve toplumun her kesiminin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini belirtiyor. Durmaz, “İnşallah doğru yere ulaşır” ifadesiyle umut dolu bir şekilde sanatın gücüne ve toplumun desteğine olan inancını vurguladı.

GENÇLERİN GÖZÜNDEN ANKARA: ŞEHRİ KEŞFETMENİN ÖNEMİ VE ETKİSİ

Bülent Durmaz, Ankara'ya gelen gençlerin şehri nasıl keşfettiğini ve bu deneyimin önemini vurguluyor. Durmaz'ın ifadelerine göre, “Amacımız özellikle Ankara'ya gelen gençler... Örnek vereyim. Öğrencilerimden bir vardı. Demişti ki; ‘Hocam ben Ankara'ya Eskişehir'den üniversite okumaya geldim. Yurttan okula, okuldan yurda gidiyordum, ta ki burayla tanışana kadar. Ankara gezilebilecek bir yer, yaşanabilecek bir yer olduğunu inanın hiç düşünmüyordum. Ankara o kadar çok hoşuma gitmeye başladı ve sevmeye başladım ki çok farklı kişiler gördüm ve bana Ankara değer verdi kucak açtı.’ Gençler, şehri böyle keşfediyor."

TOPLUMDA SANAT BİLİNCİNİ OLUŞTURMAK

Durmaz'a göre, bu tür deneyimler bir kelebek etkisi yaratıyor ve insanları daha fazla insanla buluşturarak şehrin sosyal dokusunu zenginleştiriyor. Durmaz, sanatın genç yaşlarda herkese ulaşması gerektiğini ve bu sayede insanların estetik kaygılarından beslenerek daha başarılı bireyler haline gelebileceğini vurguluyor.

Sanatın küçük ve genç yaşlarda herkese bulaşması gerektiğini vurgulayan Durmaz, “İleride sanatçı olmasalar dahi çünkü sanattan beslenerek estetik uygulanan ve empatiden iletişimden yoksun olmayan, büyüyen, hangi alanda çalışırsa çalışırsın çok başarılı olur. Bunun çok değerli ve anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Estetik kaygısı olan bir oto tamircisi, empati duygusu yüksek olan bir kuaför herhalde Ankara'da çok daha yaşanır bir hale getirir bizi. O yüzden biz diyoruz ki herkes sanatla hayatta bir yerde buluşmalı.” dedi.

AŞTİ’YE TİYATRO KURDULAR

Ankara Sanat Merkezi olarak, Ankara'nın kültürel yaşamını zenginleştirmek için büyük projelere imza attıklarını belirten Durmaz, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte gerçekleştirdikleri tiyatro etkinlikleriyle şehrin sanat ortamını canlandırdıklarını aktardı. Durmaz, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Biz Ankara sanat merkezi olarak belediye başkanımız Mansur Bey ile beraber ilkleri gerçekleştirdik. AŞTİ’de tiyatro kurduk. Ankara'ya gelenleri tiyatro ile karşıladık, Ankara'dan gidenleri tiyatro ile uğurladık.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri