Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta, eritme peynirlerin etiketlerindeki yazı boyutları da büyütülecek. 8 Şubat 2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliğine göre, eritme peynir etiketlerinde en az 1,2 milimetre olan punto büyüklüğü en az 3 milimetre olacak şekilde artırılacak. Ayrıca, çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı yüzde 6 ile sınırlandırılacak.
ÇEŞNİ KULLANIMINA SINIRLANDIRMA
Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre, eritme peynirlerinde çeşni amaçlı kullanılacak sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve tahıllar gibi bileşenlerin ezme veya püre şeklinde kullanılması yasaklanacak. Ayrıca, peynirin kullanım amacıyla ilgili ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılması da engellenecek.
BAKANLIKTAN DAHA ÖNCEKİ DÜZENLEMELER
Tarım Bakanlığı, nisan ayında da tüketicilerin korunması amacıyla gıda etiketlerinde yeni düzenlemelere gitmişti. Bu düzenlemelerle, birbiriyle karıştırılabilecek gıdaların adlarında ve etiketlerinde, o gıdanın özelliklerini taşımadığı halde “… tadında”, “… lezzeti” gibi ifadelerin kullanılması yasaklanmıştı.