Pilot olmak 10 milyon TL’yi buluyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Yükseköğretim İstihdam Göstergesi verileri, pilotluğun Türkiye’deki en yüksek ortalama gelire sahip mesleklerden biri olduğunu ortaya koydu. Ancak, bu prestijli mesleği icra etmek için öğrenciler büyük mali yüklerle karşılaşıyor. İşte detaylar…

TÜİK verilerine göre, pilotluk Türkiye'deki en çok kazandıran meslek olarak öne çıkıyor. 10 yıllık deneyime sahip bir pilotun aylık maaşı ortalama 152 bin TL olarak belirlenmişken, kaptan pilotlar ise aylık 400 bin TL ile 600 bin TL arasında maaş alabiliyor. Yüksek maaşlar, pilotluğun cazip bir kariyer seçeneği olmasını sağlıyor.

ÖDENECEK MALİYET 10 MİLYON TL

Pilotluk eğitimi almak isteyen öğrenciler, yüksek öğrenim ve uçuş eğitimi için önemli bir mali yükle karşı karşıya kalıyor. Eğitim maliyetleri, yıllık 300 bin TL ile 950 bin TL arasında değişen öğrenim ücretleri ve ortalama 2.1 milyon TL tutarında uçuş eğitimi ücretlerini kapsıyor. Toplamda, pilotaj diploması için ödenecek maliyet 10 milyon TL'yi aşabiliyor.

DEVLET VE VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDEKİ ÜCRETLER

Devlet Üniversiteleri:

Pilotaj bölümü devlet üniversitelerinde yalnızca Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde bulunuyor. Öğrenci alımında oldukça seçici olup sadece ilk 2 binden 6 öğrenci kabul ediyor.

Vakıf Üniversiteleri:

  • Özyeğin Üniversitesi: Öğrenim ücreti 950 bin TL + 60 bin Euro uçuş ücreti.
  • THK Üniversitesi: Öğrenim ücreti 580 bin TL + 80 bin dolar uçuş ücreti.
  • Karatay Üniversitesi: Öğrenim ücreti 440 bin TL + 59 bin 500 Euro uçuş ücreti.
  • İstanbul Aydın Üniversitesi: Öğrenim ücreti 300 bin TL + uçuş ücreti.
  • İstanbul Okan Üniversitesi: 8 taksitte 527 bin TL + uçuş ücreti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri