Prof. Dr. Ülker Muncuk Müzesi görenleri hayran bırakıyor

Ankara'daki Prof. Dr. Ülker Muncuk Müzesi, zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Atatürk'e ait eserlerden takılara, kıyafetlere, işlemelere, çoraplara ve oyalar gibi çeşitli etnografik ve kültürel unsurları içeren müze ziyaretçilerini bekliyor.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Atatürk'e ait eserlerden takılara, kıyafetlere, işlemelere, çoraplara ve oyalar gibi çeşitli etnografik ve kültürel unsurları içeren müze, Türk kültürünün çeşitliliğini gözler önüne seriyor. Müze görevlisi Dilek Erdal, anadolugazete.com.tr ekibine müze hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

MÜZENİN TARİHİ

Gölbaşı'ndaki müze hakkında bilgi veren Dilek Erdal, şunları söyledi:

"Müze, Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu Müzesi adıyla 1974 yılında Cumhuriyet'imizin 50. yıl dönümüne itafen kurulmuştur. 1982 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlanmış ve Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğü denetimiyle faaliyet göstermeye başladı. Müze 2018 yılında Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesine Prof. Dr. Ülker Muncuk Müzesi adıyla aktarılmıştır. Gölbaşı yerleşkesinde 2022 yılı Mayıs ayında yeniden faaliyete açıldı ve şu an ziyaretlere açık."

ATATÜRK'LE İLGİLİ ORİJİNAL ESERLER

"Karakalem Atatürk Portresi: Saip Tuna imzalı 'Bir Türk Lirası' ve pek çok pula basılan, 'Atatürk Portresi' 1935 yılında yapılmış orijinal karakalem eseridir. Madalyalı İğne Oyası Örtü: 29.10.1936 tarihinde 'El İşleri ve Küçük El Sanatları Sergisi'nden' iğne oyası örtü, Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen birincilik madalyası ile sergileniyor."

TAKILAR GÖSTERİŞİN SİMGESİ

"Takı en önemli etnografik ve kültürel unsurlardan biridir. Bu takılardan müzede bulunan en önemlileri kadınların fes üzerine taktığı tepelikler, boyna takılan hamaylı ve gelinlerin beline takılan değerli maden işi kemerlerdir."

KIYAFETLER

"Kadın kıyafetlerinden sim sırma işlemeli kadifeden bindallı gelinlikler, sevai üçetek entariler, cepken, şalvar, göynek vb. Türk kadınlarının tören giysileri arasında en çok tercih edilen örnekler ile Osmanlı dönemi sırma işlemeli paşa kıyafeti gibi tarihi kıyafetler yer alıyor."

İŞLEMELER

"Müzemizde Osmanlı dönemine ait zengin bir işleme koleksiyonu bulunuyor. Türk işi, hesap işi ve sim sırma işleme tekniklerinin yanında yama/ aplike, suzeni, iğne boyası, koza işi gibi ipekli kadife ve atlas üzerine işlemeli bohçalar, yünlü çuha veya keçe üzerine zengin işlemeli seccade örnekleri dikkat çekicidir. Ayrıca mendil, uçkur, çevre, peşkir, gelin hamamı havluları gibi çeşitli eserler bulunuyor."

ÇORAPLAR

"El örgüsü çoraplar Türk halkının ince sanat zevkini yansıtan etnografik içeriğe sahip. Anadolu çorapları motif ve renkleriyle giyen kişiyi nazardan koruma, bereket dileği gibi kutlu sembolik ifadeler taşıyor. Müzede Sivas ve diğer Anadolu çorap örnekleri sergileniyor."

OYALAR

"Oyalar kadınların başörtüleri, fes ve gelin baş süslemesi, söz mendili ve çeşitli keselerde, Ege bölgesi zeybek kıyafeti başlıkları gibi etnografik giyim-kuşam eşyalarının en zarif sanat öğesidir. Oyalar Anadolu'nun her bölgesinde kullanan kadının üzüntü ve mutluluk dilidir. Müzemizde zengin oya koleksiyonu bulunuyor."

Gölbaşı'nda yer alan Prof. Dr. Ülker Muncuk Müzesini herkes ziyaret edebilir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri