Prostat nedir? Prostat belirtileri nelerdir?

Prostat, erkeklerde bulunan, idrar yolunun hemen altında, mesanenin altında yer alan bir bez olarak tanımlanıyor. Peki, Prostat belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde…

Prostat bezi, erkeklik hormonu olan testosteronun etkisiyle büyür. Prostat bezinin büyümesi, idrar yoluna baskı yaparak idrar yapma sorunlarına neden olabilir. Prostat hastalıkları, prostat bezinin büyümesi (benign prostat hiperplazisi, BPH), prostat kanseri ve prostat iltihabı (prostatit) olarak üç ana grupta toplanabilir.

1- PROSTAT BÜYÜMESİ (BPH)

Prostat bezi, erkeklerin yaşlandıkça büyümeye başlar. Bu büyüme, genellikle 50 yaş civarında başlar ve 65 yaş civarında en yüksek seviyeye ulaşır. BPH, erkeklerin en sık görülen urolojik problemlerinden biridir.

BPH'nin belirtileri arasında, sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma ihtiyacının artması, idrar yaparken zorlanma, idrar akışında azalma, idrarda yanma veya ağrı ve mesanenin tam boşalmadığı hissi yer alıyor.

2- PROSTAT KANSERİ

Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser tür. Prostat kanseri, genellikle yavaş büyür ve erken evrelerde herhangi bir belirti vermez. Prostat kanserinde; idrarda kan görülmesi, cinsel ilişki sırasında ağrı, kemik ağrıları gibi belirtiler görülür.

3- PROSTAT İLTİHABI (PROSTATİT)

Prostat iltihabı, prostat bezinin bakteriyel enfeksiyonu olarak biliniyor. Bakteriyel prostatit, genellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan kaynaklanır. Non-bakteriyel prostatit, genellikle bilinmeyen nedenlerden kaynaklanır. Prostat kanserinde ve prostat büyümesinde görülen belirtiler görülür.

PROSTAT HASTALIKLARI İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

  • Yaş
  • Ailede prostat hastalığı öyküsü
  • Irk (siyah erkeklerde beyaz erkeklere göre daha sık görülür)
  • Obezite
  • Yüksek tansiyon
  • Diyabet

Prostat hastalıkları için erken tanı ve tedavi için oldukça önemli. Erken tanı ve tedavi, hastalığın ilerlemesini ve komplikasyon gelişme riskini azaltır.

Prostat hastalıkları için tanı yöntemleri; prostat muayenesi, PSA testi, Transrektal ultrason (TRUS) ve Biopsi yapılıyor.

Prostat hastalıkları için tedavi yöntemleri, hastalığın türüne ve evresine göre değişiyor. BPH tedavisinde ilaç tedavisi, cerrahi tedavi veya kombine tedavi seçenekleri kullanılabilir. Prostat kanseri tedavisinde ise cerrahi tedavi, radyoterapi, hormon tedavisi veya kemoterapi seçenekleri kullanılabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri