Psikolog Büşra Kiriş'ten sınav stresiyle başa çıkmada altın değerinde tavsiyeler

Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) sayılı günler kala birçok öğrenci stresle başa çıkmaya ve sınava odaklanmaya çalışıyor. Psikolog Büşra Kiriş, sınav stresinin en yaygın belirtilerinden birinin, öğrencilerin çalışmayı ertelemeye başlaması olduğunu ifade ederek önemli tavsiyelerde bulundu.

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Psikolog Büşra Kiriş, BK Psikoloji'nin kurucusu olarak yaklaşık beş yıldır sektörde faaliyet gösteriyor. ODTÜ mezunu olan Kiriş, bir yıldır ekip olarak çalışmalarını BK Psikoloji'de sürdürdüklerini belirtti. Ekipte dört kişi bulunuyor ve stajyerlerle birlikte uzmanlarla bir araya gelerek yetişkinler, çocuklar ve ergenlere yönelik hizmet verdiklerini aktardı.

SINAV STRESİNİN BELİRTİLERİ VE ETKİLERİ

Sınav kaygısının farklı kişiler için farklı nedenleri olduğunu belirten Kiriş, aile baskısı, rekabet ortamı ve kişisel hırs gibi faktörlerin etkili olduğunu dile getirdi. Stresle başa çıkmanın kişisel bir deneyim olduğunu ifade eden Kiriş, herkesin kendine uygun bir yöntem bulması gerektiğini söyledi.

Kiriş, “Keşke bunun tek bir cevabı olsa da herkes onu uygulasa ama öyle bir şey yok maalesef. Kişinin biraz kendi yapısına göre bunu bulması gerekiyor. Bazısı meditasyon, yoga ve doğa yürüyüşü gibi şeylerde huzur bulurken bazıları da dövüş sporları bir şeyleri yıkarak bir şeyleri parçalayarak rahatlarlar. Bu herhangi bir anormallik göstermez. İnsanın karakteriyle alakalı bir şeydir.” ifadelerini kullandı.

Bunlara ek olarak sınava günler kala risk alınmaması gerektiğini vurguladı.

SINAV GÜNÜ VE SINAV ESNASINDA RAHATLAMA YÖNTEMLERİ

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) yaklaşırken, adayların sınav esnasında kendini nasıl rahatlatabileceğine dair açıklamalarda bulunan Psikolog Büşra Kiriş, “Sınav esnasında stresle başa çıkmak için basit bir yöntem üç kere derin nefes almak. Örneğin; birkaç soruyu yanlış yaparsanız veya süreniz yetmeyeceğinizi bilseniz bile sakinleşmek için birkaç derin nefes alın. Özetle, stresle başa çıkmak için temelde basit yöntemler kullanabiliriz; önemli olan stres anında sakin kalmak ve tekrar odaklanmaktır.” dedi.

EBEVEYNLERİN ROLÜ: ÇOCUKLARINA NASIL YARDIMCI OLABİLİRLER?

Ebeveynlerin çocuklarına nasıl yardımcı olabileceğine de değinen Kiriş, şu ifadeleri kullandı:

“Ebeveynlere bu süreçte sabırlı olmalarını tavsiye ediyorum. Sınava günler kala çocuklarının stresi artabilir ve aileye yansıtabilirler. Aileler, çocuklarına destek olmak için sabırlı olmalılar ve aşırıya kaçmadan onlara yardımcı olmalılar. Aileler, çocuklarına sadece kendilerinin destek olduğunu ve her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını belirtmelidirler. Geri kalan sorumluluk çocuğa aittir.

Günler kala, stresin artması kaçınılmaz olabilir ancak bu süreci birbirimize zarar vermeden atlatabiliriz. Ailelerin birbirlerine destek olmaları ve dengeli bir iletişim kurmaları önemlidir. Çocuklar, ailelerinin sakin ve destekleyici bir ortam sağladığını hissettiklerinde kendilerini daha güvende hissederler. Bu nedenle, ailelerin çocuklarına sadece müsait olduklarını ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtmeleri yeterlidir. Sınava günler kala günlük rutinlerini de değiştirmemeliler. En basit örnek olarak kahvaltı saati bile değiştirilmemeli.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri