Psikolojik danışmanlıkta değişen pratik: Online seanslara talep yüksek

Esa Psikoloji’de yüz yüze ve online danışmanlık veren Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Ankara İl Başkan Yardımcısı Enes Samet Avcı, online danışmanlığın artan popülaritesi üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Teknolojik gelişmeler her meslek dalında etkili olurken pandemi sürecinde yaygınlaşan online danışmanlık, ulaşılabilirliğiyle daha çok tercih edilmeye başlandı.

Psikolojik danışmanlıktaki gelişmeleri anadolugazete.com.tr'ye değerlendiren Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Ankara İl Başkan Yardımcısı Enes Samet Avcı, "Danışmanlık merkezine ulaşımın zor olduğu durumlarda, kişinin ekonomik durumunun online danışmanlığa daha uygun olmasıyla beraber özellikle pandemiden sonra daha tercih edilir oldu." dedi.

- Psikolojik danışmanlıkta yeni modelleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

İnsan değiştikçe gelişiyor, geliştikçe değişiyor. Dolayısıyla doğrudan insana hizmet olan psikolojik danışma hizmeti değişimin olduğu yerde gün geçtikçe yenileniyor ve farklı ekollerle (yöntem) insanın iyi oluşuna katkı sağlıyor.

Kişinin ihtiyaçları doğrultusunda uygun teknikler kullanılarak süreç daha sağlıklı ve işlevli hale getiriliyor. Yapılan araştırmalarla beraber yıllar geçtikçe Bilişsel Davranışçı Terapi’den Kabul ve Kararlılık Terapisi’ne, Şema Terapi’den EMDR Terapisi’ne kadar birçok terapi yöntemleri doğmuştur.

Özellikle son zamanlarda seans odalarına teknoloji de girmiştir. Nöropsikolojik programlar, göz hareketleriyle duyarsızlaştırma cihazları, dinleti yoluyla ve sanal gerçeklik yoluyla yapılan psikolojik danışma hizmetleri oldukça etkili yöntemlerdir.

Psikolojik danışma hizmetinin farklı tekniklerle birlikte yenilenen bir süreç olması, kişinin biricikliği esas alınarak özgün yöntemlerle seansların işlevini ve uzunluğu olumlu yönde etkilemektedir.

- Online danışmanlıkların yaygınlaşmasıyla birlikte, danışan sayısında belirli bir artış gözlemlendi mi?

Teknolojinin seans odasına giren bir kısmı da online psikolojik danışma hizmetidir. Online danışmanlık, psikolojik danışman ve danışanın güvenli bir görüntülü iletişim yöntemiyle seanslarını gerçekleştirmesidir.

Özellikle pandemi dönemiyle beraber, online danışmanlığın daha ulaşılabilir olması nedeniyle artış gözlemlenmiştir. Yüz yüze danışmanlığa göre fiyatın daha ekonomik olması zamanla online danışmanlığı tercih edilebilir kılmıştır.

- Online danışmanlıklarda danışan mahremiyeti ve diğer etik ilkeler olması gerektiği gibi sağlanabiliyor mu?

Tabii burada özellikle kullanılan online platformların önemine vurgu yapmalıyız. Güvenilir ve gizliliği önemseyen, kişisel verileri koruma kanununa göre düzenlenen platformlarda psikolojik danışman ve danışanlar, rahatlıkla seanslarını gerçekleştirebilir. Bu noktada uzman gizlilik etiğine göre hareket ettiği için seçmiş olduğu platform da bu yönde olmaktadır. Dolayısıyla danışanlar bu hizmeti alırken rahatlıkla tercih edebilirler.

- Online destekleri mi yüz yüze görüşmeyi mi öneriyorsunuz?

Her ikisi de işlev noktasında yakın konumdadır. Fakat bazı noktalarda yüz yüze danışmanlığın artılarını daha rahat gözlemleyebiliyoruz. Mesela özellikle kriz anında, atak anında müdahale etme yüz yüze görüşmelerde daha mümkündür. Görüşmelerde kullanılan cihazlar da bu noktada görüşme odalarını destekler niteliktedir. Genele baktığımızda online destek de güzel bir alternatiftir ve yapılan araştırmalarda yüz yüze görüşme kadar etkililiği olduğu da görülmüştür.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri