ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Ramazan ayında sofraların ilk ürünü olan pide ile birçok tarif yapılabiliyor. Sade ve yumurtalı tüketilen pide ile farklı tariflerde yiyecek de yapılıyor. İşte ramazan pidesi ile hazırlayabileceğiz 5 kolay tarif...
Sahur pidesi tarifi
Sahur pidesi tarifi için malzemeler
- 1 adet domates
- 1 adet biber
- 1 dilim peynir
- Biraz salça tuz
- Biraz yağ
Sahur pidesi yapılışı
Domates ve biberleri ufak dilimleyelim. Peyniri rendeleyip hepsini karıştıralım. Yapılan karışımı kendi fırınınızda ya da dışarıdaki fırınlarda pişirerek hazır hale getirebilirsiniz.
Ramazan pidesi ile pizza
Ramazan pidesinden pizza yapımı tarifi için malzemeler
- 1 adet Ramazan pidesi
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 10-12 dilim sucuk
- 1 yemek kaşığı mısır
- 1 yemek kaşığı siyah zeytin
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 4-5 yemek kaşığı domates sosu
Pide ile pizza yapım tarifi
Sosu daha iyi çekmesi için ramazan pidesinin üst kısmını dikkatlice keserek ayıralım. Kestiğimiz kısma bolca domates sosu sürelim. Ardından üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirelim. Sucuk dilimlerini, doğranmış kırmızı biberi, yeşil biberi, mısırı ve zeytinleri yerleştirelim. Bu aşamada dilediğiniz malzemeleri ekleyebilir ya da çıkartabilirsiniz.
Son olarak biraz daha kaşar peyniri rendesi ilave edelim ve pizzamızı önceden ısıtılmış 190 °C fırında yaklaşık 20 dakika pişirelim. Pizzanız pişerken pidenin kestiğiniz kısmını küçük küçük doğrayarak fırınlayabilir, çorbalarınızda kruton olarak da kullanabilirsiniz.
Pide üstü ev döneri
Ramazan pidesiyle döner tarifi için gerekli olan malzemeler:
- 1 adet bayat ramazan pidesi
- 300 gr tavuk ayda et döner
Ekmekleri ıslatacak sos:
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı salça
- 1 su bardağı et ayda tavuk suyu (döner hangisi ise ona göre)
- 3 çorba kaşığı süzme yoğurt
Üzerine dökülen sos:
- 3 çorba kaşığı tereyağı
Pideler küp küp doğranır ve 4 tabağa bölünür. Dönerler üzerine döşenir. Tereyağı, salça ve et ya da tavuk suyu ile sos hazırlanır. Ekmek ve dönerler bu sosla ıslatılır. Üzerine biraz su ile açtığımız süzme yoğurt dökülür. Tereyağı ocakta eritilip yoğurdun üzerine dökülür.
Yumurtalı ramazan pidesi
Yumurtalı ramazan pidesi tarifi için malzemeler şöyle:
Hamuru için;
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 silme tatlı kaşığı toz şeker
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta beyazı
- 5 çay bardağı un
Sos malzemeleri;
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Süsleme malzemeleri;
- Çörek otu
- Susam
Yumurtalı ramazan pidesi yapılışı
- Derin bir kap içine ılık süt ve suyu dökelim. Maya ve toz şekeri ekleyelim.10-15 dakika maya ve toz şekerin erimesini bekleyelim.
- Tuz ve unu ekleyip yoğurma başlayalım. Un miktarını bardağınıza göre kontrollü ekleyelim. Hamurun biraz ele yapışan kıvamda yumuşak bir hamur olması gerekiyor.
- 40-45 dakika üzerini örtüp mayalanmasını bekleyelim.
- Ardından hamuru tepsiye alıp daire şekli verelim, 10-15 dk. tepside mayalanması için bekletelim.
- Yumurta sarısı, yoğurt ve tereyağını karıştıralım. Pideye parmak uçlarımızla bastırarak şekil verelim.
- Sosunu sürelim.
- Susam ve çörek otunu serpelim.
- 180°-200°C'de üstü kızarana kadar yaklaşık 20-25 dk. pişirelim.
Kaşarlı ve sucuklu ramazan pidesi
Kaşarlı ve sucuklu ramazan pidesi için gerekli olan malzemeler şunlar:
- 1 adet ramazan pidesi
- 8 ince dilim, sucuk
- 150 gr, 4 kibrit kutusu, kaşar peyniri
- 8 adet yumurta
Kaşarlı ve sucuklu ramazan pidesi tarifi
- 1 adet ramazan pidesini enine ortadan ikiye kapak ve alt olacak şekilde kesin.
- 8 ince dilim sucuğu şerit şerit dilimleyip 1 çorba kaşığı tereyağında 1 dakika kadar kavurun.
- Çıtırdayan sucukları tavadan alın ve altını kapatın.
- Ayrı bir kâsede 8 yumurtayı bir tutam tuz ve karabiberle iyice çırpın.
- Sucuğun ve tereyağının olduğu tavanın altını açın ve ısınınca yumurtaları tavaya dökün.
- Spatula ile sürekli kenardan ortaya doğru dibini sıyırın.
- · Yumurtalar tam pişmeden henüz suluyken 1-2 dakika sonra altını kapatın ve karıştırmaya devam edin.
- Rendelenmiş 160 gr kaşar peynirden 1 avuç kadarını yumurtaya koyun ve karıştırın.
- Yumurtalar yine henüz biraz nemliyken pidenin tabanına sürün. Üzerine sucuk ve kaşarları kat kat serin ve kestiğiniz üstünü kapatın.
- Bu haliyle fırın tepsisinin tersine koyun ve 220 derecede altlı ve üstü çalışan fırının orta rafında 5-6 dakika pişirin.