Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Güllaç, Türk mutfağının önemli tatlıları arasında yer alıyor. Özellikle iftar sofralarında sıkça tercih edilen bu hafif ve serinletici tatlı, özel bir tarifle hazırlanıyor. İşte, güllaç yapımının detayları...
GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
- 10 adet güllaç yaprağı
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı gül suyu veya gül aroması
- Yarım su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık
- 1 su bardağı haşlanmış hindistancevizi
Yapılışı:
Öncelikle güllaç yapraklarını hazırlayın. Bunun için, güllaç yapraklarını tek tek sütün içinde hafifçe ıslatın. Islanan yaprakları hemen kullanın, fazla bekletmeyin.
Bir tencereye sütü ve toz şekeri alın. Şekeri eriyene kadar karıştırarak sütü kaynatın.
Şeker eridikten sonra gül suyunu veya gül aromasını ekleyin. Birkaç dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
Bir fırın kabını hafifçe yağlayın. İlk kat için bir güllaç yaprağını alın ve sütün içinde hafifçe ıslatarak kabın tabanına serin.
Islattığınız güllaç yaprağının üzerine ceviz veya fındık serpiştirin. Ardından bir kat daha güllaç yaprağı serin ve tekrar ceviz veya fındık serpiştirin. Bu işlemi güllaç yaprağı bitene kadar tekrarlayın.
Son katı serdikten sonra kalan süt karışımını güllaçların üzerine dökün. Hindistancevizi serpiştirin ve güllaçları buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirin.
Dinlendikten sonra dilimleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak üzerine taze meyvelerle süsleyebilirsiniz.