RTÜK tarafından yapılan "Televizyon Yayınlarında Şiddet Araştırması" sonucunda, izleyicilerin yüzde 70'inin televizyon yayınlarında şiddete fazla yer verildiğini düşündüğü ortaya çıktı. Ayrıca, ekranlarda en fazla rahatsızlık veren şiddet türünün yüzde 36,8 ile kadına yönelik şiddet olduğu belirlendi. Bu bulgular ışığında, "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı"ndaki sorumluluklar dikkate alınarak "Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeleri" oluşturuldu.
Üst Kurul tarafından onaylanan bu ilkeler doğrultusunda radyo ve televizyon yayınlarında ve internet üzerinde isteğe bağlı yayıncılık yapılan platformlarda dikkat edilmesi gereken ilkeler belirlendi. Bu ilkeler şu şekilde sıralanıyor:
- Haber içeriklerinde mağduru değil faili gösterme ilkesi,
- Şiddeti meşrulaştırmama ilkesi,
- Şiddet failine itibar katan ifadelerden kaçınma ilkesi,
- Mücadeleyi destekleyici ve duyarlılık kazandırıcı rol üstlenme ilkesi,
- Çocuklara olumsuz örnek olmama ilkesi,
- Güçlü kadını anlatma ilkesi,
- Cezayı kamuoyu ile paylaşma ve cezasızlık algısını ortadan kaldırma ilkesi,
- Medya içerik üreticilerinin uzman görüşlerine başvurması ve özdenetim mekanizmalarının geliştirilmesi ilkesi.
Bu ilkelerin uygulanmasıyla birlikte, kadına yönelik şiddet içeriklerinin medya gündeminden çıkarılması ve toplumun bilinçlenmesi hedefleniyor. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, kararın alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, kadına yönelik şiddetle mücadelenin önemine vurgu yaptı ve RTÜK'ün bu konuda kararlılıkla çalışacağını belirtti.