RTÜK: Yeni yayın döneminde denetimler artacak, cezalar ağırlaşacak

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye'deki radyo ve televizyonlara yeni yayın dönemi öncesinde uyarılarda bulunarak, yayıncılık ilkelerine aykırı davranışların ciddi cezalarla karşılık bulacağını duyurdu.

RTÜK'ten yapılan açıklamada, geçtiğimiz dönemde bazı yayınların toplumsal hassasiyetlere uymadığı ve RTÜK tarafından çeşitli müeyyideler uygulandığı hatırlatıldı.

RTÜK, özellikle kadına ve çocuklara yönelik şiddet başta olmak üzere, adli olayların medyada işleniş biçiminde etik ilkelerin ihmal edildiğine dikkat çekti. Yayın yasaklarının ihlal edilmesi, mağdur ve yakınlarının medya aracılığıyla tekrar mağdur edilmesi gibi sorunlara karşı yeni dönemde daha sıkı denetimlerin uygulanacağı ifade edildi.

"ŞİDDET MEDYADA OLAĞANLAŞTIRILAMAZ"

Açıklamada, medyada şiddet içerikli yayınların çoğaldığına dikkat çekilerek, "Her türlü şiddet olayları, çocukların ekran başında olabileceği saatlerde televizyonlara taşınamaz. Kontrolsüz şekilde verilen görüntüler şiddeti olağanlaştırmamalıdır" denildi. Reyting kaygısıyla yapılan sorumsuz yayınların, toplumu yanlış yönlendirebileceği uyarısı yapıldı ve medya kuruluşlarının sorumlu yayıncılık ilkelerine uymaları gerektiği vurgulandı.

YENİ ETİK İLKELER VE DENETİM SÜRECİ

RTÜK, geçtiğimiz dönemde "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Etik İlkeleri" ve "Spor Programları Yayın İlkeleri" gibi önemli kararlar aldığını hatırlatarak, bu ilkelere uyulmasının tüm medya kuruluşları için bağlayıcı olduğunu belirtti. Gündüz kuşağı programlarına yönelik de yeni düzenlemeler getirileceğini ve bu programların toplumun değerlerine zarar vermemesi için alınacak tedbirlerin kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

RTÜK BAŞKANI ŞAHİN: DENETİMLER DAHA SIKI OLACAK

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şiddet içerikli yayınlarla mücadelede yeni bir döneme girildiğini ve bundan sonra uyarılardan çok, aktif denetim süreçlerinin devreye alınacağını belirtti. Şahin, "Yasa ihlallerinde cezalar en ağır şekilde uygulanacak" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri