CNN’in ABD’li yetkililere ve bir istihbarat kaynağına dayandırdığı habere göre, Rusya’nın Hmeimim hava üssü ve Tartus deniz üssü stratejik önemini koruyor.
Yetkililer, Tartus’tan çekilmenin Libya'da bir deniz limanı olmaksızın Rusya'yı zor durumda bırakabileceğini belirtti. Böyle bir senaryoda Rusya’nın “NATO'nun güney kanadında güç projeksiyonu yapabilecek bir Akdeniz limanından mahrum kalacağı” iddia edildi.
Askeri Teçhizat ve Kuvvetlerin Taşınması
Haberde, Rus güçlerinin ve askeri ekipmanlarının Suriye’den çekilerek Kuzey Afrika ülkesi Libya'ya taşınmaya başlandığı bildirildi. Bu hareketin kalıcılığı sorgulanırken, 13 Aralık tarihli Maxar kaynaklı uydu görüntülerinde, Rusya’nın Suriye’deki üslerinden ayrılmaya hazırlandığı görüldü.
Görüntülerde, Hmeimim hava üssünde bulunan iki AN-124 ağır askeri nakliye uçağı yüklemeye hazır haldeydi. Ayrıca bir Ka-52 saldırı helikopterinin demonte edilerek taşınmak üzere hazırlandığı ve S-400 hava savunma sisteminin parçalarının paketlendiği belirtilmişti.
Rusya’nın Şam ile İsyancılarla Teması
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Rusya’nın Şam'daki isyancılarla temas halinde olduğunu doğruladı. Peskov, "Durumu kontrol edenlerle temas halinde olmak zorundayız çünkü bölgede tesislerimiz ve personelimiz bulunuyor" ifadelerini kullandı. CNN, bu temasların, Rusya’nın Hmeimim ve Tartus üslerinde kalma ihtimali için “HTŞ ile müzakere olasılığı”na işaret ettiğini aktardı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Rusya’nın Suriye’den çekilmesine yönelik yorum yapmaktan kaçındı.
Suriye’de Rejim Çöküşü
27 Kasım’da Suriye’de rejim karşıtı gruplar ile Esed güçleri arasında çatışmalar yoğunlaşmış, gruplar Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi kritik bölgelerde üstünlük kurmuştu. 7 Aralık’ta başkent Şam’a ilerleyen gruplara halk kitlelerinin de desteğiyle Esed rejimi kontrolü kaybetmişti.
Baas Partisi’nin 61 yıllık iktidarı sona ererken, Beşşar Esed başkentten kaçmıştı. Aynı dönemde Suriye Milli Ordusu, Tel Rıfat ve Münbiç’i PKK/YPG’den kurtararak Fırat Nehri’nin batısındaki büyük terör unsurlarını temizlemişti.
Bu gelişmeler, Suriye’de jeopolitik dengelerin hızla değiştiğine ve Rusya’nın bölgedeki varlığını yeniden değerlendirdiğine işaret ediyor.