Bu kanunla, mesleğini serbest olarak icra eden diş tabipleri artık ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde diş tabibi istihdam edebilecekler. Ancak bu sayı birden fazla olamayacak şekilde düzenleme getirildi. Ayrıca ebelerin görevlerine ilişkin kanunla düzenleme yapılacak. Ebeler, normal doğum ve riskli durumlarda tıbbi bakım ve desteğe erişimin sağlanmasında, kadın sağlığının korunması, üreme sağlığı ve çocuk bakımı konularında aile ve topluma danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunacaklar.
Kanunla acil tıp ana dal uzmanlarına yoğun bakım yan dal, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına da sosyal pediatri yan dal uzmanlık yapabilme imkanı getirildi. İlaç üretimi ve ilacı piyasaya arz eden tüzel kişilerin taşıması gereken nitelik ve koşullar Sağlık Bakanlığınca belirlenecek ve bu doğrultuda Bakanlık düzenleme yapma yetkisine sahip olacak.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Mecliste alınan kararları sosyal medya hesabından duyurdu ve Milletvekillerine konuyla ilgili teşekkür etti.
Beşeri tıbbi ürün güvenliğinin daha etkin olarak sağlanması ve ruhsatlandırma sürecinin hızlandırılmasıyla hastaların ihtiyaç duydukları ilaca daha hızlı erişimi amaçlanıyor. Ruhsatlandırmaya esas Sağlık Bakanlığınca yapılan analizler, ürünün ruhsatlandırılmasını takiben yapılacak. Ruhsatlandırma işlemlerinde Avrupa Birliği müktesebatına uyum düzenlemeleri gerçekleştirilecek.
Kanunla birlikte eczanelere yönelik denetimlere eczacılar da eklendi ve teftişler sağlık müfettişleri, sağlık müdürleri, resmi tabipler veya eczacılar tarafından yapılacak.
Ayrıca, Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanununda yapılan değişiklikle, istihdam edilen personele ek ödemenin usul ve esasları Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenecek.
Yan dal uzmanlığının teşvik edilmesi amacıyla uzman tabiplere öngörülen ek ödeme arttırılarak ödenecek. Ek ödemenin alınabilmesi için belirli kriterlere uyulması gerekecek ve disiplin cezası alanlara ek ödeme yapılmayacak.
Üniversiteler, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleriyle kullanım protokolleri yaparak sağlık uygulama ve araştırma faaliyetlerini yürütebilecek. Üniversitenin birlikte kullanım protokolü imzaladığı eğitim ve araştırma hastaneleri aynı zamanda üniversitenin uygulama ve araştırma merkezi statüsü kazanacak.
Kanunla birlikte insanlar üzerinde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara ilişkin düzenlemeler getirildi. Herhangi bir tedavi yöntemi veya ruhsat alınmış olsa dahi beşeri tıbbi ürünler ve tıbbi cihazların bilimsel araştırma amacıyla insanlar üzerinde kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığından izin alınacak.
Sağlık turizmi kapsamındaki her türlü kuruluşun faaliyetleri Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenecek. Ruhsatsız veya yetkisiz olarak sağlık hizmeti veren veya verdirenler hakkında hapis ve adli para cezaları uygulanacak.
Ayrıca, sözleşmeli pozisyon sayısı artırılarak eleman temininde güçlük çekilen yerlerde personel istihdamını teşvik etmek amaçlanıyor. Sözleşmeli personelin görevlendirilme süreleri ve disiplin cezaları da düzenlenmiş oldu. Özellikle sağlık meslek mensuplarına sağlık hizmetlerinde devamlılığı teşvik etmek için destek ödemeleri yapılacak.