Sağlık Bakanlığına çağrı: Acil önlemler alınmalı

Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Ahmet Çakan, sosyal medyada hızla yayılan bilinçsiz sağlık önerileri konusunda uyarılarda bulundu. Çakan, bu tür önerilerin halk sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğunu belirterek, sağlık okuryazarlığının önemine dikkat çekti.

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. Ahmet Çakan, sosyal medya platformlarında, uzmanlık alanı olmayan kişilerin ilaç, gıda takviyesi, dermokozmetik ürünler ve bitkisel ürünlerle ilgili tavsiyelerde bulunmasının yaygınlaştığını belirterek, "Ciddi yan etkilere yol açabilecek ürünler rahatlıkla öneriliyor." dedi. Bu durumun halk sağlığı açısından büyük riskler taşıdığını vurgulayan Çakan, eczacılar ve hekimler dışındaki kaynaklardan alınan tavsiyelerin tehlikeli sonuçlara yol açabileceğinin altını çizdi.

"GÜVENİLİR BİLGİ ECZACI VE HEKİMDEN ALINIR"

Çakan, doğru danışmanlık hizmeti alınabilecek tek yerin eczaneler ve hekimler olduğunu vurgulayarak, "Sosyal medyadaki önerilerden canı yanıp, tecrübe edinen bir insan grubu var. Doğru danışmanlık hizmeti alınacak yerin eczane olduğunu acı tecrübelerle öğrenen kişiler var." ifadelerini kullandı.

"CİDDİ YAPTIRIMLAR GELİŞTİRİLMELİ"

Ankara Eczacı Odası olarak çeşitli takip programları yürüttüklerini dile getiren Çakan, internetten yasa dışı olarak satılan ilaçları tespit edip, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna bildirdiklerini, ardından bu sitelere erişim engeli getirildiğini belirterek, "Ancak her zaman bir yenisi daha açılıyor. Bu noktada kanun koyucular tarafından ciddi yaptırımların geliştirilmesi gerekiyor. Çünkü ülkemizde böyle bir boşluk var." diye konuştu.

Sağlık ürünlerinin bilinçsizce kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurgulayan Çakan, "Zehirlenmelerin çok büyük oranı bu tarz bilinçsizce kullanılan sağlık ürünlerinden kaynaklanıyor. Birinin önerisini alırken başka bir hastalığınız varsa bunu nüksettirebilirsiniz. Sağlık okuryazarlığı noktasında Sağlık Bakanlığının çeşitli politikalar gerçekleştirmesi ve halkı bilinçlendirmesi gerekiyor." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri