Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

TBMM Genel Kurulunda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 5 maddesi kabul edildi.

Teklifle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda bazı değişiklikler yapılacak. Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek. Sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmalarda, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu getirilecek ve "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açıkça tanımlanacak.

Uygulamada tereddüt yaşanmaması için hayvan bakımevi tanımında değişiklik yapılacak. Hayvan bakımevi, "Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" olarak tanımlanacak. Ayrıca, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılması öngörülüyor.

Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılacak. Yerel yönetimler ve gönüllü kuruluşlar, sahipsiz hayvanların bakımı ve tedavileri için hayvan bakımevleri kurarak bu işlemleri gerçekleştirecek.

Hayvan bakımevlerine alınan köpekler sahiplendirilinceye kadar buralarda barındırılacak. Bakımevine alınan köpeklerden, insan ve hayvan sağlığı açısından tehlike teşkil eden, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen veya bulaşıcı hastalıkları bulunan hayvanlara veteriner hekim tarafından ötenazi uygulanabilecek.

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklerle ilgili iş ve işlemlerinde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi'ne uygun idari tedbirleri alabilecek. Ayrıca, sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevi dışında bir yere bırakılması yasak kapsamına alınacak.

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 5'inci maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından Komisyonun yerini almaması üzerine Bozdağ, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri