DEĞERLENDİRME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU
'Af mağduru' ve 'azami süre' sınırına katılan çok sayıda öğrencinin gözü kulağı TBMM'den veya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelecek olan haberlere çevrildi. anadolugazete.com.tr'nin gündeme getirmesiyle siyasetçilerin de dikkatini çeken bu konuda önemli gelişmeler yaşanıyor.
Geçtiğimiz aylarda Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, mağduriyetin giderilmesi için TBMM'ye kanun teklifi sunmuş, öğrencilerin taleplerini iletmişti. Karaman'ın ardından CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ve CHP Kocaeli Milletvekili Mühip Kanko da TBMM'de ortak basın açıklaması yaparak öğrencilerin mağduriyetini bir kez daha gündeme getirmişti.
CHP'li milletvekilleri yaptıkları açıklamalarda, "Tıp fakültelerindeki eğitim süresinin azami 9 yıl olması"nın öğrenciler üzerinden baskı oluşturduğuna dikkati çekmişti. Türkiye'de aralarında tıp, diş hekimliği, mühendislik vb. bölümlerde eğitim gören; ancak pandemi ve deprem gibi nedenlerden dolayı 2022'deki aftan yararlanamayan öğrencilerin yaşadığı mağduriyet bir kez daha dile getirilmişti. CHP'li vekillerin açıklamasına göre, bu zaman diliminde 'azami süre'ye takılarak okullarından atılma tehlikesi ile karşı karşıya olan 487 bin mağdur öğrenci olduğu kaydedildi.
MİLLİ EĞİTİM KOMİSYONU ÜYESİ KARAMAN DA TEKLİF VERDİ
Saadet Partisi Samsun Milletvekili, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Mehmet Karaman da mağduriyete dikkati çekerek, “Öğrenci affı ve yüksek öğretimde azami sürelerin iyileştirilmesine” dair kanun teklifini 28 Mayıs'ta TBBM Başkanlığına sunmuştu.
ÜMİT DİKBAYIR DA O SESE KULAK VERDİ
Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ve CHP Kocaeli Milletvekili Mühip Kanko'nun ardından Bağımsız Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır da öğrencilerin yaşadığı mağduriyete dikkati çekerek bir kanun teklifi hazırladı.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ümit Dikbayır, "Çeşitli nedenlerle yüksek öğretim kurumlarıyla ilişiği kesilen bir çok vatandaşımızın eğitim hayatını tamamlaması için kanun teklifimizi sunduk. Bireylerin mesleki donanımını arttırmanın yanında toplumsal gelişimin sağlanması için eğitime çok daha fazla fırsat verebilmeliyiz." ifadelerine yer verdi.
Dikbayır'ın hazırladığı kanun teklifindeki genel gerekçenin bir bölümünde şu hususa dikkat çekildi: "Teklif edilen düzenleme ile yükseköğretim kurumları ile ilişiği kesilen öğrencilerin terör suçlarından hüküm giymemiş olmaları, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, ısrarlı takip suçundan mahkum olmamak, milli güvenliğe karşı faaliyet gösteren yapı ve oluşumlarla irtibatlarının bulunmaması şartıyla eğitime kaldıkları yerden devam edebilmeleri sağlanacaktır."
Dikbayır, hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinin son bölümünü, "Yükseköğretime erişimde adaletin sağlanması, ülkemizin bilimsel, sosyal ve ekonomik kalkınması açısından hayati önem taşımaktadır." cümleleriyle tamamladı.