Tarkan Özvardar "Türkiye'de sokak hayvanı sorunu nasıl çözülür?" sorusunu yanıtladı!

31 Mart yerel seçimlerinde vatandaşların oyunu belirleyecek en önemli konulardan biri de sokak hayvanı olacak. Türkiye gündeminde önemli bir yer tutan sokak hayvanları ile ilgili nasıl adımlar atılması gerektiğini Veteriner Hekim ve Köpek Eğitim Uzmanı Tarkan Özvardar anlattı.

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Veteriner Hekim ve Köpek Eğitim Uzmanı Tarkan Özvardar, yerel yönetimlerin sokak hayvanları konusunda stratejilerini ele aldı. Özvardar, "5199 Kanun kapsamında sokak hayvanlarının bulundukları yerden alınıp, kısırlaştırılıp aşılarının yapılması ve ondan sonra yine aynı bölgeye bırakılmaları gerekiyor. Ancak yerel yönetimler bu yasaya uymadan köpek toplaması yapıyor." dedi.

Türkiye'de özellikle yurt dışında sokaklarda hayvan olmamasını örnek gösterenlere karşı Özvardar, "Bugün Amerika'da, Kanada'da sokak hayvanının olmamasının nedeni özellikle 1960 ve 70'li dönemlerde büyük katliamlar yapmalarından dolayıdır. Sokak hayvanlarını öldürerek mücadele etmeye çalıştılar. Günümüzde ise uyutma tekniği kullanılıyor. Barınaklarda 3 ila 6 hafta arasında bir zaman dilimi tanımlanıyor ve bu süreçte sahiplenme gerçekleştirilmezse uyutma yöntemi kullanılıyor. Bu yöntem de tabii ki doğru değil." diye konuştu.

Bu süreçte Türkiye'de sokak hayvanlarına yönelik yürütülmesi planlanan çalışmanın mümkün olmadığını ifade Özvardar, köpek popülasyonuyla barınak kapasitesinin ülke genelinde yeterli olmadığını, barınakların ise düşünüldüğü gibi sağlıklı yaşam alanlarından oluşmadığını dile getirdi.

Bu noktada Özvardar, "İstatistiksel olarak bu mümkün olmadığı için hayvanların barınaklara çekilerek öldürülmesi planlanıyor. 2024 yılında bir canlının hayatını sonlandırmaya karar vermek doğru değil. Sokak köpeği, insanların köylerden kente göç etmeleriyle birlikte sokaklarda yaşamaya başladı ve kontrolsüz üremeyle bugünlere gelindi. Yine köpek sahiplenmeye yetkinliği olmayan insanların önce sahiplenip sonra sokağa bırakması da bu durumu tetikledi." dedi.

YEREL YÖNETİMLER NE YAPMALI?

Yerel yönetimlerle sivil toplum örgütleri ve veteriner fakülteleri bu süreçte beraber çalışması, sistematik kısırlaştırma ile birlikte de böyle bir sorunun ortadan kalkacağını dile getiren Özvardar, "Sokak köpeğinin sokakta yaşaması 2 yıldan fazla değil. 5-10 senelik sistematik bir kısırlaştırma çalışmasıyla da popülasyon kontrol altına alınabilir." diye konuştu.

Özvardar, yerel yönetimlerin yapması gerekenleri de şu şekilde sıraladı: "Kısırlaştırmak, aşılamak ve köpekleri bulundukları bölgelere geri bırakmak. Yine aynı şekilde insanların bilinçlendirilmesi, eğitim müfredatına sokak hayvanlarıyla ilgili başlık eklenmesi gerekiyor. Bu söylediklerim yapılırsa Türkiye'de sokak hayvanı sorunu kalmaz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri