Şap hastalığı için uygulanan aşı vaka sayısını düşürdü!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvan hastalıklarıyla mücadelede önemli bir adım attıklarını ve şap hastalığına karşı rutin olarak uygulanan iki doz aşının 2024 başında üç doza çıkarılmasıyla vaka sayısında yüzde 53 oranında azalma sağlandığını bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, sığır, manda, koyun, keçi ve geyik gibi çift tırnaklı hayvanlarda görülen ve bulaşıcı bir hastalık olan şap hastalığının ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkilediğini ve büyük ekonomik kayıplara yol açtığını belirtti. Yumaklı, şap hastalığına karşı yoğun bir mücadele yürüttüklerini ve aşılama çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini vurguladı.

2024 yılı başında, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılan aşılamalara bir dönem daha eklediklerini hatırlatan Yumaklı, "İlk dozu baskın aşılama programımız kapsamında 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihlerinde uyguladık" dedi. Bu program kapsamında büyükbaş hayvan varlığının yüzde 87'sine tekabül eden 14 milyon 714 bin 274 adet büyükbaş hayvan aşılandı.

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ ÖNLEMLER ALINDI

Yumaklı, 2023 yılı sonbaharı ile 2024 yılı ilkbahar dönemi arasında yapılan ve baskın dönem olarak adlandırılan üçüncü şap aşılaması sayesinde geçen yılın ilk 6 ayına oranla mihrak sayısında %53 oranında azalma görüldüğünü belirtti. "Baskın dönemin bitimini müteakip 1 Mayıs'ta ilkbahar dönemi kampanyasına başladık ve 6 milyon büyükbaş ve 1,2 milyon küçükbaş hayvanı aşıladık. Bu yılın sonuna kadar ilkbahar dönemi için 9 milyon, sonbahar dönemi için de 15 milyon büyükbaş hayvanın daha aşılanmasını planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri