Seçim hangi gün yapılacak? Seçim sonuçları ne zaman açıklanacak?

Peki, 2023 seçimleri hangi gün yapılacak? Cumhurbaşkanlığı seçimleri ne zaman yapılacak? Seçim sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte detaylar…

SEÇİM HANGİ GÜN?

2023 Türkiye genel seçimleri, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak. Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisinin 28. döneminin 600 yeni üyesinin belirlenecek. 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile aynı gün yapılacaktır.

CUMHURBAŞKANI ADAYLARI KİMLER OLDU?

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. Cumhur İttifakı'nın diğer üyeleri Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Büyük Birlik Partisi (BBP), Erdoğan'ın adaylığını destekleyeceklerini açıkladılar. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da 24 Mart'ta Cumhur İttifakı'na katıldıklarını ve seçimlerde Erdoğan'ı destekleyeceklerini açıkladı.

Altılı Masa adı verilen muhalefet partilerinin oluşturduğu ittifakın adayını belirlemek üzere planlanan 13 Şubat toplantısı, 2023 Kahramanmaraş depremleri nedeniyle ertelendi. Ancak Millet İttifakı, 2 Mart'ta yaptığı toplantıda cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nu belirledi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 3 Mart'ta yaptığı açıklamada, Millet İttifakı'nın Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday gösterdiğini ve İYİ Parti'nin masadan ayrıldığını açıkladı. Ancak İYİ Parti, görüşmeler sonrasında Altılı Masa'ya yeniden katıldı ve Millet İttifakı, 6 Mart'ta Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve ATA İttifakı adayı Sinan Oğan, adaylık için başvuru yaptılar ve 100 bin imza toplayarak cumhurbaşkanı adayı oldular.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri