Selçuklu döneminin 'fakültesi': Cacabey Medresesi

Anadolu sahip olduğu köklü geçmişiyle birçok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Kırşehir'de yer alan ve dönemin 'fakültesi' sayılan Cacabey Medresesi de gezilip görülmesi gereken en önemli yerlerden biri olarak önemini koruyor.

Kırşehir'de yer alan Cacabey Medresesi Selçuklu döneminden kalma en değerli tarihi mekanlardan bir tanesi. Kırşehir'e verdiği hizmetlerle bilinen Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından yaptırılan Cacabey Medresesi, Kırşehir'de ziyaret edilmesi gereken önemli mekanlardan...

SELÇUKLU DÖNEMİNİN YÜKSEK OKULU

Cacabey Medresesi Selçuklu Sultanı Keyhüsrev zamanında 1271-1272 yıllarında yaptırıldı. Cacabey tarafından gözlemevi olarak inşa ettirilen bu yerin tarihteki konumu ciddi önem arz ediyor, çünkü gözlemevi olarak hizmet veren bu yer, aynı zamanda medrese olarak da kullanıldı. Dönemin yüksek okulu sayılan medresede İslam Hukuku, felsefe ve tasavvuf gibi dersler de verildi.

Kırşehir'in merkezinde yer alan Cacabey Medresesi, inşaatında kullanılan üç tuğla örgüsüyle de Anadolu'daki biricikliğini koruyor. Önceleri bir okul görevini üstlenen bu yapı daha sonradan camiye dönüştürüldü. Cacabey'in mezarı da medresenin bitişiğinde bulunuyor.

CACABEY KİMDİR?

Ceceli aşiretinin beyi olan Emir Bahaddin Caca’nın oğlu olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail, 1240’ta Kırşehir’de doğdu. Yaşadığı dönemde Cacabey olarak ünlendi. Kırşehir'e önemli hizmetlerde bulundu.

Selçuklu Devleti zamanında ilk olarak Eskişehir Emiri olarak görev yapan Cacabey, sonrasında Kırşehir Beyi olarak görevine devam etti. Kırşehir'de ünü yayılan Cacabey, öylesine bir zekaya sahipti ki, Mevlana dahi yazdığı mektuplarda ondan övgüyle bahsetti.

Kırşehir'e yolu düşen herkesin mutlaka uğraması gereken tarihi Cacabey Medresesi, ihtişamlı yapısıyla ziyaretçilerini bekliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri