SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İsa Coşkun: Süt üretimini artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR), Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İsa Coşkun, Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’nin süt üretimindeki başarısını ve sektörün geleceğine yönelik hedeflerini anlattı.

Türkiye'nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 2001 yılında ilan edilen 1 Haziran Dünya Süt Günü her yıl farklı bir tema ile kutlanıyor.

Dr. İsa Coşkun, 2023 yılında Türkiye’de toplam 21,5 milyon ton süt üretildiğini belirterek, bu miktarın yüzde 92,9’unun inek, yüzde 4,3’ünün koyun, yüzde 2,5’inin keçi ve yüzde 0,2’sinin ise manda sütü olduğunu açıkladı. Coşkun, “Türkiye süt ve süt ürünleri sektörü, yıllık yaklaşık 50 milyar TL’yi aşan cirosu ile her gün yaklaşık 1 milyonu aşkın süt işletmesinden aldığı çiğ sütü ambalajlı, sağlıklı ve hijyenik ürünlere dönüştürerek tüketicilerle buluşturmaktadır. Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı 2 bin 464 süt işleme tesisi ve 5 bin 947 süt toplama merkezi bulunmaktadır” dedi.

İHRACAT VE PAZAR GELİŞMELERİ

Türkiye, inek sütü üretiminde dünyanın en büyük dokuzuncu, Avrupa’nın ise en büyük üçüncü ülkesi konumunda. 2023 yılında 123 bin ton süt ve süt ürünü ihraç edilerek 333 milyon dolar gelir elde edildi. Ancak, süttozu ve tereyağı ihracatındaki düşüş nedeniyle 2023 yılı ihracatı, 2022 yılına göre miktar olarak yüzde 36, parasal değer olarak ise yüzde 42 azaldı. Dr. Coşkun, en çok ihracat yapılan ülkelerin Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri olduğunu, AB, Rusya ve Çin’in de gelişen pazarlar arasında yer aldığını belirtti. En çok ihraç edilen ürünler süttozu, peyniraltı suyu tozu, peynir ve dondurma olarak sıralandı.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ İÇİN YAPISAL ÇÖZÜMLER

Türkiye’nin süt sektöründeki yüksek potansiyeli daha da artırmak için bazı yapısal sorunların çözülmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Coşkun, “SETBİR olarak, paydaşlarımızla eşgüdümlü hareket ederek süt ve süt ürünleri üretim sürecinde gıda hijyeni ve güvenliğinde aktif rol almaya hazırız. Türkiye süt ve süt ürünleri sanayiinin, sahip olduğu bilgi, birikim, tecrübe, ileri teknoloji ve yüksek üretim kapasitesi ile dünyada rekabete hazır olduğuna inanıyoruz” dedi.

DÜNYA SÜT GÜNÜ

Dr. İsa Coşkun, Dünya Süt Günü’nün sütün insan sağlığı açısından faydalarını bir kez daha hatırlatmak ve bu değerli besini hayatımızın bir parçası haline getirmek için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Coşkun, “Süt üretimi ve tüketimini artırmak, kaliteyi yükseltmek ve sektördeki tüm paydaşlarla birlikte çalışarak sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Dünya Süt Günü’nü kutluyor ve süt ürünlerinin her gün binlerce satış noktasında tüketicilerle buluşmasından gurur duyuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri