Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, kış lastiği zorunluluğunun 1 Aralık 2024 ile 1 Nisan 2025 tarihleri arasındaki dört aylık dönemde geçerli olacağını açıkladı. Kış lastiklerinin, özellikle 7°C’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırarak, trafik kazalarını önlemede büyük önem taşıdığına dikkat çeken Uraloğlu, "Uygulama şehirlerarası yollarda yolcu ve eşya taşıyan tüm araçlar için zorunlu olacak. Hususi araç sahiplerinin de kış lastiği takmalarını öneriyoruz" dedi.
YEREL UYGULAMALAR İÇİN DUYURU TAKİBİ ÖNEMLİ
Uraloğlu, kış lastiği uygulamasının il sınırlarında valilikler tarafından belirlenen kurallara göre şekilleneceğini de vurguladı. Valiliklerin, belirlenen tarih aralıklarının öncesinde veya sonrasında birer ay süreyi artırabileceğini belirten Bakan, sürücülerin yerel yönetimlerin duyurularını dikkatle takip etmeleri gerektiğine dikkat çekti.
KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU VE CEZALAR
Bakan Uraloğlu, kış lastiği uygulamasının detaylarına da değindi. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs gibi büyük araçların tüm dingil lastiklerinin, kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Seyir halinde lastik değiştirilmesi durumunda, yeni lastiklerin de kış lastiği olması gerektiği belirtildi. Ayrıca, çivili lastiklerin yalnızca buzlu zeminlerde kullanılabileceğini hatırlatan Uraloğlu, "Patinaj zinciri kullanmak, kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz, bu nedenle araçlarda zincir, takoz ve çekme halatı gibi ekipmanların bulundurulması gerekir" dedi.
KURALLARA UYMAYANLARA 4 BİN 069 TL CEZA
Bakan Uraloğlu, kış lastiği kurallarına uymayan sürücüler için 4.069 TL ceza uygulanacağını açıkladı. Ayrıca, kış lastiklerinin diş derinliği ile ilgili de belirli standartların olduğunu belirten Bakan, "Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 milimetreden, kamyonet, minibüs ve otomobillerde ise 1,6 milimetreden az olamaz" dedi. Kış lastiklerinde (M+S) veya kar tanesi işaretinin bulunması gerektiğini de hatırlatan Uraloğlu, denetimlerin sıkı bir şekilde yapılacağını ifade etti.
HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI
Bakan Uraloğlu, kış şartlarına karşı tüm hazırlıkların tamamlandığını belirterek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı personelinin, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı birimleri ve belediyelerle birlikte denetimlerde sahada olacağını söyledi. Ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 68 bin 549 kilometrelik yol ağında, 12 bin 634 makine-ekipman ve 13 bin 283 personelle hizmet vereceğini bildiren Bakan, "Yollarda kesintisiz trafik akışını sağlamak için 737 bin 801 ton tuz ve 11 bin 576 ton kimyasal buz çözücüsü ve tuz çözeltisi depolandı" dedi.
Kış şartlarına uygun donanım ve ekipmanla seyahat edilmesinin önemine dikkat çeken Bakan, sürücülerin güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmesi için tüm tedbirlerin alındığını açıkladı.