Sofraları şenlendiren Asma yaprağının faydaları ve güncel fiyatları

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan asma yaprağı, her mevsimde sofraları süsleyen bir besin kaynağıdır. Özellikle sarma yapımında kullanılan asma yaprağı, tüm dostlukları bir araya getiren bir lezzet olarak da bilinir. İşte bu geleneksel hazinenin faydalarını ve fiyatlarını anadolugazete.com.tr, sizler için araştırdı…

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Uzmanlara göre, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığına birçok faydası bulunan asma yaprağı, lif açısından zengin bir besindir. Bu nedenle sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca, asma yaprağı A, C ve K vitaminleri açısından da zengindir. Bu vitaminler, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

ÖZEL GÜNLER VE BAYRAMLARIN VAZGEÇİLMEZİ YAPRAK SARMASI

Asma yaprağı, Türk mutfağında birçok farklı şekilde kullanılır. En yaygın kullanım şekli ise sarma yapımıdır. Sarma, asma yaprağının iç pilav, et veya sebze ile doldurularak sarılması ile yapılır. Sarma, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Özellikle bayram ve özel günlerde sarma yapmak, kültürümüzün bir parçası ve bir gelenek haline gelmiştir.
Asma yaprağı, sadece sarma yapımında kullanılmaz, aynı zamanda turşusu da yapılır. Bu özel yaprak, yemeklerin lezzetini ve besin değerini de arttıran bir özelliğe sahiptir.

Asma yaprağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Lif açısından zengin olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasına, A, C ve K vitaminleri açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Kalsiyum ve potasyum açısından zengin olduğu için kemik ve kas sağlığını destekler. Antioksidan özelliği sayesinde hücreleri serbest radikallerin zararlarından korur. Kan basıncını düşürmeye ve kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca kanser riskini azaltmaya yardımcı olduğu da yine uzmanlar tarağından söylenmektedir.

Asma yaprağı, her mevsimde bulunabilen bir besindir. Ancak, en lezzetli asma yaprağı taze olarak toplanan ve ilkbahar aylarında tüketilendir.

İşte bu vazgeçilmez lezzetin Ankara Ulus Hali’ndeki fiyatı 134-150 TL iken, markette ise 134,5 TL olarak satılıyor. Online marketlerde ise 100 TL ile 300 TL arası değişiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri