Sokak hayvanlarına 'ötanazi' teklifi tepkilerin odağı: "Kabul edilebilir bir tarafı yok"

Eleştirilerin odağı olan, "Kuduz riski taşıyan, sahiplendirilmesi mümkün olmayan ve tedavi edilemeyen hayvanlara ötanazi uygulanması" maddelerini taşıyan "Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu.

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören AK Parti'nin sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifinde “öldürülme” ifadesi, “hayvanların ötanazisi” şeklinde, “yakala-kısırlaştır-sal” yöntemi terk edilerek “yakala-kısırlaştır-tut-sahiplendir” metodunda değiştirilirken sokak köpekleri için gerekli kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile hayvanlar için ayrılan kaynağı başka amaçlarla kullanan belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanacağı yer aldı.

Yorum farkına bağlı olarak suiistimal edilebilecek ve sağlıklı hayvanların ötanazi yoluyla öldürülmesinin önünü açan 17 maddelik teklifin geri çekilmesi için sosyal medya platformlarında #YasayıGeriÇek etiketiyle paylaşımlar yapılırken ilgili STK ve hayvanseverler de protestoyu sürdürüyor.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, "Ötanazi yapacak hekim bulamayacaklar" ifadelerini kullanırken Ankara Kent Konseyi (AKK) Hayvan Hakları Çalışma Grubu Sözcüsü Rabia Erentuğ, "Bu kararın siyasi olduğunu düşünüyorum." dedi.

"KESİNLİKLE BU YASANIN KARŞISINDAYIZ"

Her seferinde belediyelerin görevini yerine getirmediğini ve bu konu ile ilgili belediyelere ceza verilmesi gerektiğini dile getirdiğini anadolugazete.com.tr'ye aktaran Erentuğ, "Yıllardır 5199 sayılı kanunun uygulanıp uygulanmadığı yönünde bir denetim yapılmazken denetim sağlanmazken barınak kurulmazken şimdi belediyelere ceza verileceği ifade ediliyor. Bu kararın siyasi olduğunu düşünüyorum." dedi.

Kanunda değil, belediyelerin uygulamadaki eksikliklerine vurgu yapan Erentuğ, "Zamanında bu kanun uygulanıyor ve denetleniyor olsaydı bugün bu konuları konuşmuyoruz olacaktık. Bu kanun uygulanmadığı için bu problemi yaşıyoruz. Bu kanun gayet yeterliydi sadece uygulanmadı. Kanunu aynen bırakıp yine belediyelere ceza getirebilirlerdi." diye konuştu.

"BARINAĞI OLMAYAN BELEDİYELER BU HAYVANLARI NASIL TOPLAYACAK?"

Erentuğ, "Barınağı olmayan belediyeler bu hayvanları nasıl toplayacak, nereye koyacaklar? Bu tamamen öldürmek için yumuşatılmış bir yasa... İfadelerde bir yumuşatılma kullanıldı ancak asla uygulamada bir yumuşama yok. Kesinlikle bu yasanın karşısındayız. Hayatında bir defa barınağa gitmemiş, bir kere besleme yapmamış takım elbiseli insanlar masa başında kanun teklifi hazırlıyor. Bu yasanın hiçbir şekilde doğrulu ve kabul edilebilir bir tarafı yoktur." ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri