Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemede tepkiler sürüyor: Esas sorun uygulanmayan yasalar!

Ankara Kent Konseyi (AKK) Hayvan Hakları Çalışma Grubu Sözcüsü Rabia Erentuğ, sokak köpeklerine yönelik düzenlemeyi içeren yasa tasarısı hakkında yaptığı açıklamada sivil toplum kuruluşları, gönüllüler ve hayvanseverler olarak, söz konusu yasanın uygulanabilir ve doğru bir çözüm yöntemi olmadığına inandıklarını ifade etti.

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Kent Konseyi (AKK) Hayvan Hakları Çalışma Grubu Sözcüsü Rabia Erentuğ, mevcut 5199 sayılı kanunun belediyelere yüklediği sorumlulukların yerine getirilmediğine vurgu yaparak, "Maalesef, bin 300'den fazla belediyenin yüzde 80-90'ı konuyla ilgili herhangi bir bakımevi, rehabilitasyon merkezi veya barınak inşa etmemiş; veteriner hekim istihdam etmemiş ve kısırlaştırma yapmamıştır. Mevcut yasanın uygulanmadığı ortadadır. Şu an mevcut yasayı uygulamıyorsunuz ve uygulanıp uygulanmadığını da kontrol etmiyorsunuz. Burada herhangi bir yaptırım da yok. Sonra diyorsunuz ki: "Biz bunun bu şekilde olmayacağına kanaat getirdik." Bakımevi olmayan, rehabilitasyon merkezi olmayan, veteriner hekim istihdam etmemiş belediyeler bu konuyla nasıl başa çıkacaklar?" dedi.

STK'lar olarak uzun yıllardır konuyla ilgili birçok siyasi partiyle görüştüklerini, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde mücadele verdiklerini vurgulayarak, "Ne çalışmalar yaptık, ne raporlar hazırladık. Hiçbirisi Cumhurbaşkanına ulaştırılmadı. O zaman bu kabul edilip de böyle bir birim kurulup bu işe el atılmış olsaydı, şu an bu sorunu yaşamıyor olacaktık. Sorun sokak hayvanları değil, popülasyon artışı. Bunun çözümü de popülasyonu yok etmek değil, kısırlaştırmaktır. Hayvanların zaten kısıtlı ömrü var." ifadelerini kullandı.

"HAYVANLARI ÖLDÜREREK YAŞATMAK SOYKIRIMDIR"

Sokak köpeklerine yönelik medyada algı operasyonunun gerçekleştirildiğine inandıklarını ifade eden Erentuğ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, "Mevcut yasanın ne kadar vicdani, insani ve ahlaki olduğunu düşünüyor musunuz? Biz düşünmüyoruz. Zamanında önlem alınmadığı için bu sorun büyüdü ve bunun acısını hayvanları öldürerek yaşatmak soykırımdır. Bu insanlığa, ahlaka ve vicdana sığmaz. Sorunu bu kadar büyütüp, bunun acısını hayvanları öldürerek çıkarmak soykırımdır. Allah'ın verdiği cana kıymaktır. Hakkımız olmayarak kıymaktır. Vicdan sahibi, merhametli, yetkin ve liyakatli insanlar olmadıkça, en modern barınağı bile yapsanız, yine bu problemleri yaşarsınız. Bizler, her zaman elimizi taşın altına koymakta hazırız. İş birliğine hazırız. Onun için Tarım ve Orman Bakanlığı, valilikler ve belediyelerin biz STK'larla, gönüllülerle iş birliği yapmasını, protokoller imzalamasını ve bunu hep birlikte başarmayı istiyoruz." diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın konu hakkındaki açıklamalarına da değinen Erentuğ, "Ankara'da Büyükşehir Belediyesi ve birkaç ilçe belediye dışında doğru düzgün kısırlaştırma yapılmıyor. Ankara'da diğer illerin köpeklerini buluyoruz. Köpeğin kulak küpe numarasından Kırşehir, Çorum hatta Van'ın köpeğini bulduğumuz oldu. Agresif bir kısırlaştırma seferberliği ve üretimin durdurulması tek çözüm yoludur. Bu şekilde barınağa bile ihtiyaç kalmayacak." diye konuştu.

"SOKAK HAYVANLARI TÜRKİYE'NİN SOSYAL DOKUSU"

Erentuğ, yeni bir yasa çıkarılmasının sorunu çözmeyeceğini, mevcut yasanın uygulanabilirliğinin esas olduğuna dikkat çekerek, siyasi aktörlerin sokak hayvanları sorununu yeterince ciddiye almadığını ve konunun yüzeysel bir şekilde ele alındığını ifade etti.

Sokak hayvanlarının Türkiye'nin kültürel ve sosyal dokusunda önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Erentuğ, bu konunun ihmal edilemeyecek kadar önemli olduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri