Sosyal medya sadece psikolojiyi değil dili de bozdu!

Türkiye'de birkaç gündür Instagram özelinde devam eden sosyal medya kullanımındaki kısıtlamalar birçok vatandaşın psikolojisini, bir kısmının ekonomisini etkilese de asıl tehlike Türkçeye verdiği zarar olarak karşımıza çıkıyor. anadolugazete.com.tr Yazarı Ali İnandım, bugünkü köşesinde sosyal medyanın dilimiz üzerindeki etkililerin ele aldı.

HABER: ÖMERCAN ÖZMEN

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye'nin İran'da öldürülmesinin ardından Türkiye'deki birçok kullanıcının yayınladığı taziye mesajlarına sansür uygulayan Intasgram, tartışmaları ve erişim yasağını da beraberinde getirdi.

Türkiye'de üç gündür erişim engele bulunan ve görüşmeleri devam eden Instagram için sosyal medya kullanıcılarının birçoğunun psikolojik bunalım yaşadığı, bir kısmının ekonomik kayba uğradığı ortaya çıktı. Yazarımız Ali İnandım da "Sosyal medya dilimizi de bozdu" başlıklı bugünkü köşe yazısında Türkçedeki bozulmalara dikkati çekti.

Sosyal medyanın psikolojik etkisinin yanı sıra dile vurduğu darbe gözden kaçıyor. Sosyal medyada başlayan mesajlaşma yönteminin bir süre sonra yazım kurallarını da olumsuz etkilediğini belirten Gazeteci Ali İnandım, "Önce mesajlaşma uygulamalarında başladı. Hızla kendi yazım kurallarımızı terk ettik, baktık ses çıkaran yok, sözde kısaltacağız diye sözcüklerin harfleri eksildi, sonra dilde olmayan sözcük ve kavramlar üretildi, sonunda tamamen kuralsız bir yazım ve söylem yöntemiyle Türkçe’nin zenginliğini terk edip ‘bir şeyce’ diyebileceğimiz sığ, kaba, kafayı yormayan bir tembel dili oluştu." ifadeleri ile dert yandı.

Sosyal medyadaki dil bozulmasını "Konuşman sığ, fikrin sığ, tartışman sığ, şakan sığ, ilişkin sığ, öngörü sıfır!.." sözleriyle özetleyen İnandım, sığ fikirlerin edebiyatının, siyasetinin ve sosyal yaşamının ona göre oluştuğuna dikkati çekti.

DİL BOZULURSA MİLLET BOZULUR

Dilin bozulması ile milletin de bozulacağının altını çizen İnandım, "Dil bozulursa millet bozulur, devlet bozulur. Bu bozulmaların öncüsü ‘sosyal medya’, artık milletlerin ve devletlerin ölümcül salgın hastalığıdır." dedi.

İnternet haberciliğinde karşılaştığı zorlukları da köşesine taşıyan Ali İnandım, şunları kaydetti: "İnternet haberciliği yaparken bu bozulmanın derinlik ve sinsiliğinin daha ürkütücü boyutuyla tanıştık; kullandığınız sosyal medya mecrası, sizi belli sözcükleri, imla kurallarını onun isteğine göre kullanmaya hatta belirli konuları özellikle işlemeye yönlendiriyordu."

Dili işgal etmenin yaşatacağı tehlikeye de dikkat çeken Gazeteci Ali İnandım, köşesine "Dili bozarken fikriniz de bozuluyor böylece. Bir ülkeyi ve toplumu zihnen işgal girişimi, dilden sonuçlanıyor." notunu düştü.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...

Instagram'a erişim engelinin ardından VPN kullanımı ve DNS ayar değişiklikleri yeniden gündeme geldi. Bu yöntemler, kullanıcıların erişimi kısıtlanan dijital platformlara erişmelerini sağlasa da, birçok güvenlik riskini de beraberinde getiriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri