Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre, 11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü resmen belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan genelgede, Srebrenitsa soykırımının Bosna Hersek’te 1995 yılında yaşanan ve Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük soykırım olarak nitelendirilen bir trajedi olduğu vurgulandı.
Genelge, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 23 Mayıs 2024 tarihinde alınan kararla 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü" olarak kabul edildiğini hatırlattı. Bu çerçevede, uluslararası mahkemeler tarafından soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan hüküm giyenlerin eylemlerinin kınandığı ve benzer olayların önlenmesi için uluslararası topluma çağrı yapıldığı belirtildi.
Genelgede ayrıca, Türkiye'nin de bu anlamlı günü uluslararası toplumla birlikte anma ve farkındalık oluşturma amacıyla kabul ettiği vurgulandı. Bu çerçevede düzenlenecek etkinliklerin Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütüleceği ve katkıların geciktirilmeden sağlanması gerektiği ifade edildi.
Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü, acıların paylaşılması, soykırımın ve insanlığa karşı işlenen suçların kınanması amacıyla ülkemizde de anılacak ve önemle takip edilecek bir tarih olarak belirlendi.