Stagflasyon nedir? Enflasyonda stagflasyon nedir? Stagflasyon Türkiye'de var mı?

İktisatçı Mahfi Eğilmez, işsizlik verilerindeki yükselişin stagflasyona işaret ettiğini belirtti. Peki Stagflasyon nedir? Enflasyonda stagflasyon nedir? Stagflasyon Türkiye'de var mı? İşte detaylar...

Türkiye'de işsizlik oranı, haziran ayında bir önceki aya kıyasla 0,7 puan artarak yüzde 9,2'ye yükseldi. Bu dönemde işsiz sayısı ise 3 milyon 305 bin kişi olarak kaydedildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ait iş gücü verilerini açıkladı. Uzmanlar, açıklanan bu rakamların stagflasyon belirtileri taşıdığını ifade ediyor.

STAGFLASYON NEDİR?

Stagflasyon, ekonomik durgunluk (stagnation) ve yüksek enflasyonun (inflation) aynı anda meydana geldiği bir durumu tanımlayan bir kavramdır. Genellikle, ekonomik büyüme yavaşladığında enflasyon oranının da düşmesi beklenir; zira talep düştükçe fiyatlar da gerileme eğilimine girer. Ancak stagflasyon durumunda, hem ekonomik durgunluk ve yüksek işsizlik yaşanır, hem de enflasyon oranları yüksek seyretmeye devam eder.

Bu durum, ekonomi politikalarını belirleyenler için ciddi bir zorluk yaratır. Çünkü ekonomik durgunluğu gidermek amacıyla büyümeyi teşvik edecek önlemler genellikle enflasyonu daha da artırabilir. Aynı şekilde, enflasyonu kontrol altına almak için uygulanan politikalar ekonomik büyümeyi daha da yavaşlatabilir ve işsizliği artırabilir.

Stagflasyonun en çarpıcı örneklerinden biri, 1970'lerde Batı ülkelerinde yaşanan ekonomik krizdir. Bu dönemde petrol fiyatlarında yaşanan ani artışlar, hem yüksek enflasyon hem de ekonomik durgunlukla sonuçlanmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri