Stend nedir? Stend neden takılıyor?

Stent, kan damarlarını veya kanalları açık tutan, zayıf ve daralmış arterlerde kullanılan küçük metal tüpü olarak adlandırılıyor. Peki, Stend nedir? Stend neden takılıyor? İşte detaylar…

Stent takılması genelde kalbe oksijen açısından zengin kan sağlayan daralmış koroner arterleri açmak ve tedavi etmek için kullanılıyor.

STEND NEDEN TAKILIYOR?

Koroner arter hastalığı: Koroner arter hastalığı, kalbe kan sağlayan koroner damarların daralması veya tıkanmasıdır. Stent takılması, koroner arter darlığını açarak kalp krizi riskini azaltır.

Anevrizma: Anevrizma, kan damarlarının genişlemesi veya balonlaşmasıdır. Stent takılması, anevrizmanın patlamasını önleyerek ölüm riskini azaltır.

Böbrek taşı: Böbrek taşı, böbreklerde oluşan sert, katı bir oluşumdur. Stent takılması, böbrek taşının idrar yollarından geçmesini kolaylaştırır.

İnce bağırsak tıkanıklığı: İnce bağırsak tıkanıklığı, ince bağırsağın herhangi bir yerindeki tıkanmadır. Stent takılması, tıkanıklığı açarak bağırsak hareketini yeniden başlatır.

Karaciğer hastalığı: Karaciğer hastalığı, karaciğerin hasar görmesi veya işlevini yerine getirememesidir. Stent takılması, karaciğere giden kan akışını iyileştirebilir.

Stent takılması, genel anestezi altında yapılan bir işlem. İşlem sırasında, damarın içine bir kateter yerleştirilir ve kateter aracılığıyla stent damara gönderilir. Stent, daralmış veya tıkanmış bölgeye yerleştirildikten sonra, kateter geri çekilir.

Stent takılmasından sonra hastanın, ağrı kesici ilaçları düzenli olarak kullanması, ağır kaldırmaması, yoğun egzersiz yapmaması, sigara içmemesi, stent takılmasından sonra, hastaların düzenli olarak doktor kontrollerine gitmesi gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri