Sudan'da çocukların hayatı risk altında

Birleşmiş Milletler (BM), Sudanlı çocukların yaşamlarının "risk altında olduğu" uyarısında bulunarak, tüm neslin yetersiz beslenme, hastalık ve ölümden korunması için "acil önlemler" alınması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yapılan ortak açıklamada, Sudan'daki durumun vahim olduğuna dikkat çekildi. Çatışmaların harap ettiği ülkede çocukların ve annelerin beslenme durumlarında ciddi bir bozulma olduğu belirtilerek, çocukların hayatlarının tehlikede olduğu vurgulandı. Acil eylemlere ihtiyaç duyulduğu ve çocukların, annelerin ve tüm neslin yetersiz beslenme, hastalık ve ölümden korunması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, Sudan'ın çatışmalardan kaynaklanan artan kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğu da belirtilerek, bu durumun özellikle küçük çocuklar arasında can kaybına neden olabileceği ve yağmur mevsiminin başlamasıyla durumun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulunuldu.

BM Genel Sekreteri Sudan Özel Temsilci Yardımcısı ve Sudan İnsani Yardım Koordinatörü Clementine Nkweta-Salami'nin yaptığı açıklamada, Sudan'ın batısındaki Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir'deki durumun korkunç olduğu ve insan hakları ihlallerinin yaşandığı ifade edildi. Salami, çatışmanın taraflarının sağlık tesisleri, mülteci kampları ve sivil altyapıyı hedef aldığına dair raporlar aldıklarını ve Faşir'in birçok mahallesinde elektrik ve su hizmetlerinin olmadığını, insanların gıda ve sağlık hizmetlerine erişiminin sınırlı olduğunu kaydetti.

Sudan'da süren çatışmaların sonucunda binlerce kişinin hayatını kaybettiği, milyonlarca kişinin yerinden edildiği ve insani yardıma muhtaç durumda olduğu belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri