ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Ulus semtinde bulunan Suluhan, tarihi bir han olarak yıllardır varlığını sürdürüyor. Osmanlı döneminden bu yana Ankara'da bir ticaret merkezi olan Suluhan, daha önceki kayıtlarda "Hasanpaşa Hanı" olarak bahsedilen handan, 1688 tarihli bir kayıtta "Suluhan" diye bahsediliyor.
Yapıya bu tarihlerde suyun getirilmiş olduğu ve birinci avlusundaki şadırvan ile mescit ile ikinci avlusundaki hamamın da bu tarihten sonra inşa edildiği düşünülüyor. 1984 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen tarihi han, günümüzdeki halini alır ve Ankaralılar için bir tarih noktası olmaya devam eder.
Suluhan, günümüzde hediyelik eşya, düğün, nişan, sünnet, doğum kutlamaları gibi merasimler için alışveriş yapma noktası olarak biliniyor. Tarihi değişimlere anbean tanıklık eden bu uğrak noktasında bu kez adresimiz çeyizlik eşya dükkanlarıydı. Çeyiz dükkanı sahibi Ayşegül Özet, değişen 'Çeyiz götürme' pratikleri üzerinde muhabirimize açıklamalarda bulundu.
SANDIKLARIN YERİNİ ÇEYİZ BOHÇALARI ALDI
Büyüklerimizin dönemlerinde düğünlerin simgesi olan gelin sandıklarının yerini çeyiz bohçaların aldığını söyleyen Ayşegül Özet: "Sandık geleneğini sürdüren neredeyse kalmadı, el işleme 'hurç bohçalar' daha pratik ve kolay geliyor." dedi.
DÜĞÜN BOHÇALARININ İÇERİSİNDE NELER OLUYOR?
Geleneksel olarak, gelin ve damat bohçaları, evlilik hazırlığı yapan çiftlere hediye edilen setlerden oluşuyor. Özet, bu çeyizlerin özelliklerini şu sözlerle anlattı:
"İçerikleri bölgeden bölgeye, kültürden kültüre değişebilirken, genellikle gelin ve damadın yeni evlerinde kullanabilecekleri ev eşyalarını, tekstil ürünlerini, takıları veya geleneksel olarak belirli yiyecek ve içecekleri içeriyor."