İstanbul’da bir süredir tedavi gördüğü hastanede vefat eden İlgürel, Osmanlı tarihi üzerine yaptığı önemli çalışmalarla tanınan, sayısız öğrenci ve akademisyen yetiştiren bir isim olarak tarihe geçti.
Prof. Dr. Mücteba İlgürel'in cenazesi, memleketi Balıkesir'de, bugün ikindi namazını müteakip Zağanos Paşa Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. İlgürel’in vefatı, akademi ve tarih dünyasında büyük bir üzüntüye neden oldu; Türk Tarih Kurumu, Marmara ve İstanbul üniversiteleri başta olmak üzere birçok akademik kurum ve isim, taziye mesajları yayımladı.
PROF. DR. MÜCTEBA İLGÜREL KİMDİR?
1939 yılında Balıkesir’de doğan Prof. Dr. Mücteba İlgürel, tarih alanındaki eğitimine İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde devam etti. Burada dönemin önemli tarihçilerinden dersler aldı. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu’ndan mezun olduktan sonra asistanlık sınavını kazandı ve 1965 yılında İstanbul Üniversitesi’nde Yeniçağ Tarihi Kürsüsü’nde asistan olarak görev yapmaya başladı.
1970 yılında doktora tezini tamamlayan İlgürel, askerliğinin ardından akademik çalışmalarına devam etti. 1971 yılında İngiltere’de bir yıl boyunca araştırmalarda bulundu. 1976 yılında "Abaza Hasan Paşa İsyanı" başlıklı teziyle doçent unvanını aldı ve 1982 yılında profesörlüğe yükseldi. Aynı yıl, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü kurarak, burada pek çok önemli tarihçinin yetişmesine katkıda bulundu. İlgürel, 50’den fazla yüksek lisans ve doktora tezine danışmanlık yaptı ve 1992 yılında Japonya'da araştırmalar yapmak üzere Tokyo’ya gitti.
Osmanlı tarihi üzerine çok sayıda makale ve bildiri kaleme alan İlgürel, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde 36 madde yazdı. Osmanlı’nın ünlü vekayinüvislerinden Ahmed Vâsıf Efendi’nin eserlerini yayına hazırladı ve bu alandaki çalışmalarıyla tarih literatürüne önemli katkılar sundu. 2023 yılında doçentlik tezini genişleterek "Abaza Hasan Paşa İsyanı Huruc Ale’s-Sultan" adlı kitabını yayımladı.