Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 3. toplantı, TDT üyesi ülkelerin katılımıyla gerçekleştirildi. Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu’nun işbirliğiyle yürütülen toplantıda, Latin tabanlı ortak alfabe projesi kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.
TARİHİ BİR ADIM: TÜRK DÜNYASI İÇİN ORTAK ALFABE
Merkezi Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan Türk Akademisi, yaptığı açıklamada, Ortak Türk Alfabesi Komisyonunun 2 yıllık faaliyetleri ve bu süreçte edinilen bilgilerin ışığında, 34 harften oluşan yeni alfabe önerisi üzerinde uzlaşıldığını duyurdu. Akademi, bu çalışmanın Türk dilleri için büyük bir adım olduğunu belirterek, her harfin Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil ettiğini vurguladı.
1991'DEN BU YANA SÜREN ÇALIŞMALAR GÖZDEN GEÇİRİLDİ
Toplantıda, ilk olarak 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı alfabe projesi yeniden gözden geçirildi. Komisyon üyeleri, alfabe üzerindeki eksiklikler ve geliştirilmesi gereken hususları tespit ederek yeni öneriler sundu. Sonuç olarak, 34 harfli Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde anlaşma sağlandı.
DİL MİRASI VE İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Toplantının sonuçlarının tarihi bir öneme sahip olduğunu belirten Türk Akademisi, ortak alfabenin Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik edeceğini ve dil mirasının korunmasına katkıda bulunacağını ifade etti. Ortak Türk Alfabesi’nin geliştirilmesi, Türk dünyasının dil birliğini güçlendirecek ve kültürel bağların daha da derinleşmesini sağlayacak.
UYGULAMA ÇAĞRISI
Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu, tüm Türk devletlerinin hükümetlerine ve komisyon üyelerine değerli katkılarından dolayı teşekkür ederek, önerilen Ortak Türk Alfabesi’nin etkin şekilde uygulanması için ilgili tüm kurumları destek vermeye davet etti.