Tarihin izlerini taşıyan yapı: Akköprü

Akköprü, tarihi bir dokuya sahip olan, geçmişin izlerini taşıyan bir yapıdır. Tarihi ve kültürel bir miras olarak günümüzde hala yer alan bu köprünün geçmişten günümüze olan evrimi, ziyaretçilere tarih ve mimari açıdan zengin bir deneyim sunuyor.

ÖZEL HABER: ŞİLAN EYLÜL KANDEMİR

Akköprü, 1222 yılında dönemin Ankara valisi Kızıl Bey tarafından inşa edilmiş tarihi bir köprüdür. Bu köprü, eski Bağdat ticaret yolunun Ankara kavşağında bulunur ve tarih boyunca önemli bir rol oynamıştır. Osmanlı döneminde, kervanların yanı sıra askerler ve hacı adayları için bir uğurlama ve yolculuk başlangıcı noktası olarak kullanılmıştır.

8 Ağustos 1959 tarihinde kentsel sit alanı olarak tescillendikten sonra, farklı dönemlerde restore edilmiştir. 1960'lı yıllarda Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan onarımlar sırasında köprü beton dolgu ile yenilenmiş ve taşıt trafiğine kapatılmıştır. Günümüzde, Akköprü sadece yaya trafiğine açıktır.

ANKARA’NIN GEÇMİŞİNE TANIKLIK EDİYOR: AKKÖPRÜ

Bu köprü, tarihi ve kültürel bir simge olarak hala ayakta durur ve Ankara'nın geçmişine tanıklık eder. Ziyaretçiler için hem tarihi bir mekân hem de şehrin taşımacılık geçmişine bir pencere sunuyor. Akköprü, Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde yer alan tarihi bir köprüdür. İstanbul Yolu üzerinde konumlanmış olan bu köprünün altından Ankara Çayı geçmektedir. Akköprü, şehrin tarihî ve kültürel mirasına önemli bir katkı sunar ve bölgedeki ulaşım için önemli bir geçiş noktasıdır.

KÖPRÜNÜN YAPISINDA 7 ADET KEMER GÖZÜ BULUNUYOR

Akköprü, ağırlıklı olarak andezit taşından inşa edilmiştir. Yapılan çalışmalar sırasında bazı bölgelerde devşirme taşlar kullanılmış ve farklı dönemlerde çimento içerikli harçlarla köprüye müdahale edilmiştir. Bu tarihi köprünün yapısında yedi adet kemer gözü bulunmaktadır.

Ancak, köprünün güney ucunda yer alan iki kemer, belediye tarafından yapılan çalışmalar sonucunda toprak dolgusu altında kapatılmıştır. Köprü gövdesinin taşları büyük ölçüde yenilenmiş ve zemini betonla kaplanmıştır. Ayrıca, sonradan eklenen metal korkuluklar da köprünün batı kısmında bulunan iki yazıtın çoğunu silinmiş ve hasara uğratmıştır.

Akköprü, bu yapısal özellikleriyle tarihi bir dokuya sahip olup, zaman içinde yapılan değişikliklerin izlerini taşımaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri