Denetimlerin iki hafta süreceğini belirten Bakan Yumaklı, 81 ilde toplam 8 binden fazla personelin bu sürece katılacağını ifade etti.
"ÇOCUKLARIMIZIN GÜVENLİ GIDAYA ERİŞİMİ ÖNCELİĞİMİZ"
Beştepe’de düzenlenen "İklim Ekonomisi, Sürdürülebilir Tarım ve Su Kaynakları Yönetimi" zirvesinde konuşan Yumaklı, gıda güvenliğinin nüfus artışı ile birlikte kritik bir öncelik haline geldiğini vurguladı. Dünya nüfusunun 1960'tan bu yana iki katından fazla arttığını söyleyen Bakan, 2050 yılına kadar gıda ve su talebinin yüzde 70 ve yüzde 50 oranında artacağını öngören FAO verilerine dikkat çekti. Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal üretim kapasitesini artırma çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini belirtti ve son 22 yılda tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada dokuzuncu sırada yer aldıklarını dile getirdi.
KAPSAMLI DENETİM VE AĞIR YAPTIRIMLAR
Bakan Yumaklı, okul kantinleri ve yurt yemekhanelerinde başlatılan denetimlerle ilgili olarak, çocukların sağlıklı gıdaya erişiminin sağlanması için bakanlığın tüm imkanlarını seferber ettiklerini vurguladı. Denetimlerde uyumsuzluk tespit edilen işletmelere ağır yaptırımlar uygulanacağını belirten Yumaklı, vatandaşların da ALO 174 gıda hattına şikayetlerini iletebileceklerini hatırlattı. Ayrıca, denetimlerin sadece küçük bir kesimi ilgilendirdiğini ve tüm sektörü zan altında bırakmanın doğru olmadığını ifade ederek, "İşini düzgün yapan işletmelere teşekkür ederiz" dedi.
10 BİNDEN FAZLA SU VE SULAMA TESİSİ İNŞA EDİLDİ
Son 22 yılda su yönetimi ve tarımın altyapısını güçlendirmek adına önemli adımlar atıldığını belirten Bakan Yumaklı, bu dönemde 10 binden fazla su ve sulama tesisinin hayata geçirildiğini söyledi. Tarım projelerine toplam 2,4 trilyon lira kaynak aktararak çiftçilerin verimli üretim yapmasının sağlandığını aktardı. Yumaklı, bu yatırımların Türkiye’nin gıda arz güvenliğini sağlamlaştırma amacını taşıdığını belirtti.
2025 YILINDA 4. TARIM VE ORMAN ŞURASI GERÇEKLEŞECEK
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, 4. Tarım Orman Şurası'nın 2025 yılının Nisan ayında yapılacağını açıkladı. Daha önce 1997, 2004 ve 2019 yıllarında yapılan şuraların ardından, bu kez tarım ve ormancılık sektöründe gelecek yıllar için stratejilerin belirleneceğini ifade eden Yumaklı, şura sürecine çiftçilerden akademisyenlere, kooperatiflerden özel sektör temsilcilerine kadar geniş bir katılım sağlanacağını belirtti. Amaçlarının, tarım ve ormancılıkla ilgili tüm tarafların katkılarıyla yeni stratejiler geliştirmek olduğunu söyledi.