Tarım sektöründe alarm zilleri çalıyor

Dünya genelinde artan sıcaklık, yağış rejimlerindeki değişimler ve aşırı hava olayları gibi iklim değişikliği belirtileri, tarım sektörünü derin bir krizin eşiğine getiriyor. Son yıllarda yaşanan olaylar, tarımın güvenilirliğini ve verimliliğini tehdit ederken ülkelerin yüzde 40'ı ekonomik zayıflama ile karşı karşıya.

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO), iklim değişikliği dünya genelinde tarım verimliliğinde azalmaya neden olduğunu ve tarımsal üretim maliyetlerini arttığına dikkat çekerken yine artan dünya nüfusu karşısında yeterli gıdanın temin edilememesi söz konusu.

Özellikle kuraklık ve seller gibi aşırı hava olayları, tarım sektörünü ciddi şekilde etkiliyor. Kuraklık, tarım arazilerinde verim kaybına ve su kaynaklarının azalmasına neden olurken seller ise tarım ürünlerini yok ediyor ve tarım arazilerini tahrip ediyor. Bu durum, çiftçilerin gelir kayıplarına ve gıda fiyatlarının yükselmesine yol açıyor.

GIDA KRİZİ

Tarımdaki kriz küresel boyuta ulaşırken özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkeler gıda kriziyle baş başa... Toprak zenginliğiyle farklı birçok ürün yetiştiren Türkiye'de de son yıllarda kuraklık riski giderek artıyor ve tarım arazilerinde verimlilik azalıyor. Tarım arazilerindeki verimliliği artırmak amacıyla başta yerel yönetimler olmak üzere çiftçi desteği sağlanırken ata tohumlarının da teşviki sağlanıyor. Ancak, toprak verimliliğinin korunamaması Türkiye için gelecek yıllarda 'gıda' krizini de çağırıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Çukurçayır: Klima kültürü Ankara'da da gerekli
AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz: Ankara, zirvelerin kenti oldu

Güncel Haberleri