Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan yangınlarla ilgili açıklama: Çanakkale'deki yangın kontrol altına alındı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde çıkan anız yangınının kontrol altına alınmasının ardından, Çanakkale Boğazı'nın tamamen gemi trafiğine açıldığını duyurdu.

Yumaklı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde kurulan koordinasyon merkezinde yaptığı açıklamada, Gelibolu ilçesinde gece saatlerinde çıkan yangının ekiplerin bölünmesine neden olduğunu ve bu durumun Eceabat'taki yangına müdahaleyi zorlaştırdığını belirtti. Yumaklı, "Ancak hızlı bir şekilde müdahale edilerek yangın 2 saat içinde kontrol altına alındı. Değirmendüzü köyüne çok yakın olan yangın, gece 02.30'da bir yerleşim yerini etkileyebilirdi." dedi.

Yangının çıktığı andan itibaren 24 saat boyunca alevlerle mücadele eden ekiplere teşekkür eden Yumaklı, araç hareketliliği devam ettiği için soğutma çalışmalarının süreceğini bildirdi. Yumaklı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'nın kısmi olarak ziyaretçilere açılacağını ve Boğaz'ın gemi trafiğine açılmasında herhangi bir engel kalmadığını belirtti. Ayrıca, boşaltılan iki köyün sakinlerinin evlerine dönmesinin önünde de engel kalmadığını söyledi.

YÜZDE 90'I İNSAN KAYNAKLI

Önümüzdeki 5 gün boyunca Çanakkale'de mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklar ve yer yer 80 km/sa hızında rüzgar beklendiğini ifade eden Yumaklı, çiftçilerin hasat çalışmalarını saat 11.00'e kadar sınırlamaları gerektiğini belirtti.

Yumaklı, sıcaklıkların etkisini hissettirdiği bugünlerde vatandaşların piknik alanlarında ateş yakmamalarının önemine dikkat çekti. Küçük bir kıvılcımın büyük yangınlara neden olabileceğini vurgulayan Yumaklı, orman yangınlarının yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu belirtti.

Ülkede dört aktif yangının olduğunu ve bu yangınların şiddetli rüzgarlar nedeniyle kontrol altına alınmakta zorlandığını aktaran Yumaklı, Uşak, Manisa Soma, Balıkesir Ayvalık ve İzmir Çeşme Karaburun'daki yangınlar hakkında da bilgi verdi. Yumaklı, yangınların büyük kısmının insan kaynaklı olduğunun altını çizerek, tedbirlerin alınmasının önemine vurgu yaptı.

Yılın 12 ayında yangın çıkmaması için bilgilendirme ve bilinçlendirme eğitimleri yaptıklarını belirten Yumaklı, yangın riski altındaki illerin valileriyle toplantılar düzenlediklerini ifade etti. Yumaklı, "Ağır sonuçlara sebep olabilecek yangınlara müdahalede son derece hızlıyız. Asıl başarı, yangının çıkmaması. Bu başarı, sadece bir bakanlık başarısı değil, ülkenin başarısıdır. Çünkü sahip olduğumuz ülkenin yeşil vatanıdır," dedi. Yumaklı, ekiplerin hızlı müdahalesi sayesinde yangınların kısa sürede kontrol altına alınabildiğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri