Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: 1 milyona yakın denetim yaptık, 800 milyon lira ceza uyguladık

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl içerisinde gıda güvenliği kapsamında yaklaşık 1 milyon denetim gerçekleştirdiklerini ve bu denetimlerde 16 bin uygunsuzluk tespit ettiklerini açıkladı. Bu kapsamda 800 milyon liraya yakın idari para cezası kesildiğini belirten Yumaklı, 368 işletme hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Iğdır’daki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Kazım Karabekir İşletmesi'nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Yumaklı, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşmasının en doğal hakları olduğunu ve bu konuda hiçbir tolerans göstermeyeceklerini vurguladı. Bakanlık olarak denetimlerin her zaman sıkı bir şekilde sürdürüldüğünü belirten Yumaklı, özellikle bayram gibi dönemlerde yoğun tüketimin olduğu zamanlarda denetimlerin artırıldığını ifade etti.

GIDA GÜVENLİĞİNDE TAVİZ YOK

Yumaklı, Türkiye genelinde 724 bin işletmenin yılda en az bir kez, farklı gerekçelerle ise birden fazla denetime tabi tutulduğunu söyledi. Denetimlerin detaylarını paylaşarak, "Bu yıl içinde 1 milyona yakın denetim gerçekleştirdik, 16 bin uygunsuzluğu tespit ettik ve 800 milyon liraya yakın idari para cezası uyguladık. 368 işletme için ise savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca uygunsuzluk tespit edilen işletmelerin kapatılması da dahil olmak üzere çeşitli yaptırımlar uyguladık," dedi.

Bakan Yumaklı, denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen işletmeler için faaliyeti durdurma, ürün toplatma ve imha gibi cezaların yanı sıra, halkı bilgilendirmek amacıyla uygunsuz ürünlerin kamuoyuna duyurulduğunu belirtti.

YENİ DUYURU SİSTEMİ DEVREDE

Gıda güvenliğiyle ilgili bilgilerin paylaşılmasında yeni bir sisteme geçildiğini duyuran Yumaklı, eskiden belirli aralıklarla yapılan duyuruların artık anlık olarak kontrol, analiz ve yaptırım süreçlerinin tamamlanmasının ardından çevrimiçi sistem üzerinden paylaşılacağını söyledi. "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adlı web sitesinden bu bilgilere ulaşılabileceğini aktaran Yumaklı, "Ayrıca 'Tarım Cebimde' uygulamamızla da bu sistemi entegre edeceğiz. Böylece vatandaşlarımız mobil uygulamadan da bu bilgilere kolayca erişebilecekler" dedi.

YASAL SÜREÇLERİN TAMAMLANMASI BEKLENİYOR

Bakan Yumaklı, bir gazetecinin "2021'de yapılan tespitler yeni yayınlandı" eleştirisi üzerine, duyuruların yasal süreçler tamamlandıktan sonra yapıldığını açıkladı. Yumaklı, firmaların denetim sonuçlarına itiraz etme ve yeniden analiz talebinde bulunma haklarının bulunduğunu, bu sürecin sonunda kamuoyuna duyurular yapıldığını belirtti.

UYGUNSUZ PARTİLERİN PİYASADAN ÇEKİLMESİ

Satışa sunulan uygunsuz gıdalarla ilgili soru üzerine Yumaklı, uygunsuzluk tespit edilen parti ürünlerin piyasadan çekilip imha edildiğini söyledi. Ancak tüm üretimlerin aynı içerikte olmayabileceğini vurgulayarak, "Tespit edilen uygunsuz parti dışındaki ürünlerin satışına devam edilebilir. Bu süreç, hem bizlerin hem de tüketici haklarına saygı duyan üreticilerle birlikte yürüteceğimiz bir mücadeledir" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri