Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı açıkladı: Şap hastalığına yeni aşılama programı!

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Türkiye'de çift tırnaklı hayvanlarda yaygın olarak görülen şap hastalığına karşı önemli adımlar atıldığını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yaptığı açıklamada, bu yılın başında tespit edilen SAT-2 virüsüne karşı alınan tedbirlerin ardından, şap hastalığına karşı yeni bir aşılama programının başlatılacağını duyurdu.

Yumaklı, önceki yıllarda rutin olarak 2 doz uygulanan şap aşısının bu yıl ilk kez 3 doza çıkarılacağını belirtirken, 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihleri arasında üreticilere ücretsiz olarak uygulanacak ilk dozun, 'Baskın Aşılama Programı' kapsamında gerçekleştirileceğini ifade etti.

Toplam maliyeti 250 milyon TL olan bu aşıların üreticilere bedelsiz olarak sunulacağını vurgulayan Bakan, şap hastalığına karşı mücadelede alınan bu önlemlerin hayvansal üretimi desteklemeyi amaçladığını belirtti.

Bakan Yumaklı, şap hastalığının canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkileyerek büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu hatırlatarak, büyükbaş hayvanların iller arasında sevklerinde ve buzağı desteklemelerinde şap aşılama şartının arandığını dile getirdi.

Ayrıca, Bakan Yumaklı, 15 Nisan-15 Haziran 2024 tarihlerini kapsayan Kurban Bayramı öncesi ilkbahar döneminde tüm ülkedeki büyükbaş hayvanların ve Trakya'daki küçükbaş hayvanların tekrar aşılanacağını, 16 Eylül-17 Kasım 2024 tarihlerini içeren sonbahar aşılama döneminde ise tüm ülkedeki büyükbaş hayvanların aşılanması planlandığını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri