Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynirinin kaşar peyniri olarak yanıltıcı şekilde satışının önüne geçmek amacıyla önemli bir adım attı.
ANALİZLER 30 EYLÜL TARİHİNDEN İTİBAREN BAŞLAYACAK
Yapılan açıklamaya göre, bakanlık, fosfat ve sitrat tuzlarının tespitine yönelik yeni analiz yöntemlerini hayata geçirecek. Türk Gıda Kodeksi'ne göre belirlenen limitler dışında eritme tuzlarının kaşar peyniri üretiminde kullanılması yasaklanmış durumda. Bu kapsamda, kaşar peynirinde fosfat ve sitrat tuzlarının miktarını belirlemek için fosfor/azot oranı ve kuru madde içindeki sitrik asit oranı gibi kriterler kullanılacak.
Yeni yöntemlerin uygulanması için ilgili laboratuvarlarda validasyon ve verifikasyon çalışmaları da devam ediyor. Planlamaya göre, analizlerin 30 Eylül tarihinden itibaren başlaması öngörülüyor.