Bu çerçevede, kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin tedbirlerin alınması gerektiği belirtiliyor. Tedbirlerin uygulanmasının titizlikle takip edileceği, denetleneceği ve aykırı hareket edenler hakkında gerekli yaptırımların uygulanacağı ifade ediliyor.
Genelge kapsamında doğal afetler, salgın hastalıklar ve orman yangınları gibi acil mücadele ve müdahaleler ile iç ve dış güvenlik ile istihbarat hizmetlerinin gerektirdiği zorunlu harcamaların dışında tutulacağı belirtiliyor.
Kamu hizmetleri ve yatırım projelerinin bütçe sınırları içinde kalınarak ayrılan kaynakların üzerinde harcama yapılmadan azami tasarruf anlayışı içinde yürütüleceği vurgulanıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi mevzuatlarında belirtilen faaliyet alanları ile doğrudan ilgili olmayan harcamalardan kaçınılacağı, ihale şartname ve sözleşmelerde ilgisiz unsurlara yer verilmeyeceği ifade ediliyor.
Ayrıca, resmi taşıtların edinilmesi ve kullanılmasıyla ilgili olarak 3 yıl süreyle yeni taşıt edinilmeyeceği belirtiliyor. Savunma ve güvenlik hizmetleri için ihtiyaç duyulan taşıtlar ile ambulans ve itfaiye araçlarının acil ve zorunlu hallerde edinilebileceği kaydediliyor. Benzer şekilde, haberleşme giderlerinde de kaynakların verimli kullanılması için tedbirler alınacağı, elektronik bilgi sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılacağı belirtiliyor.
Personel giderlerinde de tasarruf önlemleri alınacağı ifade edilirken, enerji ve su alımlarında da maliyetlerin azaltılması için tedbirler alınacağı belirtiliyor.
Genelgenin uygulanmasından sorumlu olan her yöneticinin, tasarruf ilkelerinin titizlikle uygulanmasından sorumlu olacağı belirtiliyor. Ayrıca, genelgeye uygun olmayan ihalelerin iptal edileceği ve uygulama ile ilgili doğabilecek tereddütlerin giderilmesi için yetkili kurumların belirlendiği ifade ediliyor.