TBMM yeni haftada yoğun: Lübnan Teskeresi gündemde!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta önemli konuları görüşmek üzere çalışmalarına hız kesmeden devam edecek. Gündemde tüketici haklarının korunmasına yönelik kanun teklifinin yanı sıra Lübnan'daki Türk askerinin görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkere ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran 9. Yargı Paketi bulunuyor.

Meclis Genel Kurulu, 22 Ekim Salı günü haftalık çalışmasına Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin görüşmelerine devam edecek. Bu kanun teklifi kapsamında tüketicilerin korunmasına yönelik önemli düzenlemeler öngörülüyor.

Yeni düzenlemeyle, kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmelerin elektronik ortamda yapılabilmesi ve kimlik doğrulamasıyla işlem gerçekleştirilmesi sağlanacak. Ayrıca doğrudan satış sistemine ilişkin düzenlemelerle tarafların hak ve sorumlulukları netleştirilecek. Ticari reklam ve haksız ticari uygulamalara karşı uzlaşma yönteminin uygulanması da mümkün hale gelecek.

LÜBNAN TEZKERESİ

Meclis, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında Lübnan’da görev yapan Türk askerlerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini de görüşecek. Tezkere, Türkiye’nin bölgedeki barış ve istikrar çabalarına katkı sağlaması açısından önem taşıyor.

9. YARGI PAKETİ

Meclis Genel Kurulu, Lübnan tezkeresinin ardından 9. Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ele alacak. Bu paket, özellikle yargı sisteminde önemli değişiklikler getiriyor.

Paket kapsamında Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'ndaki soru sayısı artırılacak. Ayrıca hakim ve savcı yardımcılığı mülakatında aday sayısı değiştirilecek. Trafikten men edilen ve sahiplerince teslim alınmayan araçların satış usulü yeniden düzenlenirken, hakaret suçunun uzlaştırma kapsamından çıkarılması öngörülüyor. Bunun yanı sıra, arabuluculuk eğitimini tamamlayan 20 yıl kıdeme sahip kişiler yazılı sınavdan muaf tutulacak.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ BAŞLIYOR

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlanacak. Görüşmeler, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yapacağı sunumla açılacak. Bu süreçte kamu harcamalarının planlanması ve bütçe dengesinin sağlanması adına önemli adımlar atılması bekleniyor.

İHTİSAS KOMİSYONLARI VE GRUP TOPLANTILARI

TBMM İhtisas Komisyonları da haftalık mesailerine devam edecek. Adalet Komisyonu, noterlik ve yargıya ilişkin yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifini ele alacak. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu ise Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden sığınmacı öğrencilerin sorunları hakkında bilgi alacak.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu ise basına kapalı olarak Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yetkililerinden 2023 yılı raporları hakkında bilgi alacak. Salı ve çarşamba günleri siyasi partiler de grup toplantılarını gerçekleştirecek.

TBMM’de bu hafta önemli yasa teklifleri ve düzenlemeler görüşülerek Türkiye’nin siyasi ve hukuki gündeminde yeni adımlar atılacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri