TBMM yoğun gündemle haftaya başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 23 Temmuz Salı günü başlayacak haftalık çalışmasında önemli düzenlemeleri ele alacak. En düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olmasını da içeren kanun teklifi ile kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen düzenleme, Genel Kurul'un gündeminde yer alacak.

TBMM Genel Kurulu, ilk olarak vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeleri içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşecek. Bu teklifle en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılması öngörülüyor. Ayrıca, vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılacak ve mükelleflerin hasılatları günlük ortalama üzerinden tespit edilecek. Kıymetli madenlerin borsa rayici ile değerlenmesi ve çeşitli ödeme sistemleri ile gerçekleştirilen tahsilatlara ilişkin usulsüzlük cezaları da teklifte yer alıyor.

Teklife göre, yurt dışına çıkış yapan vatandaşlardan alınan harç tutarı 500 liraya yükseltilecek ve kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek.

9. YARGI PAKETİ GENEL KURULDA

Genel Kurul, vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin kanun teklifinin ardından 9. Yargı Paketi'ni ele alacak. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'ndaki soru sayısının 100'den 120'ye çıkarılması, hakim ve savcı yardımcılığı mülakatına çağrılacak aday sayısının artırılması ve yediemin otoparklarındaki araçların satış usulünün yeniden belirlenmesi gibi düzenlemeler, bu pakette yer alıyor.

Pakette ayrıca, kadınların evlenme ile soyadı kullanımına dair düzenlemeler, hakaret suçlarının uzlaştırma kapsamından çıkarılması ve arabuluculuk siciline kayıt şartlarının kolaylaştırılması gibi önemli değişiklikler bulunuyor.

SAHİPSİZ HAYVANLARA YÖNELİK DÜZENLEME

Genel Kurul, 9. Yargı Paketi'nin ardından daha önce görüşülmesi ertelenen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'ni görüşmeye devam edecek. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ise sahipsiz hayvanlara ilişkin düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair teklifin görüşmelerine devam edecek.

Bu teklifle, saldırgan veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan hayvanlara ötanazi uygulanması, rehabilite edilen hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde barındırılması ve belediye yetkililerine yönelik cezai düzenlemeler öngörülüyor.

TÜKETİCİ HAKLARINA YÖNELİK DÜZENLEMELER

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklifin görüşmelerine başlayacak. Bu teklifle, kredi sözleşmelerinin bilişim veya elektronik haberleşme cihazları üzerinden gerçekleştirilmesi, doğrudan satış sistemine ilişkin düzenlemeler ve yurt içi pazar yerlerinin rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.

İHTİSAS KOMİSYONLARI VE DİĞER TOPLANTILAR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nu "kolluk uygulamaları ve insan haklarının korunması" konusunda bilgilendirecek. Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Türkiye'de Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılması ve Düzeyinin Artırılması Alt Komisyonu ise ilk toplantısını yapacak.

Salı ve çarşamba günleri, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri