TBMM'den Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne özel tezkere: İki devletli çözüm vurgusu

TBMM Genel Kurulu'nda, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümüne ilişkin TBMM Başkanlığı tarafından sunulan tezkere kabul edildi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un imzasını taşıyan tezkere, Genel Kurul'da okunarak onaylandı.

Tezkerede, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünün büyük bir gurur ve mutlulukla kutlandığı belirtilerek, Kıbrıs Türk halkının Barış ve Özgürlük Bayramı'nın içtenlikle tebrik edildiği ifade edildi. Tezkerede şu ifadelere yer verildi:

"20 TEMMUZ: KIBRIS TÜRK HALKININ KURTULUŞ GÜNÜ"

"20 Temmuz, yıllardır çektiği acı ve zorluklara cesaret ve sabırla karşı koyan Kıbrıs Türk halkının kurtuluş günüdür. Ada'daki egemenlik haklarının ve eşit statüsünün korunmasının sembolüdür. 1963 yılında, Kıbrıslı Rumların ortaklık devletini gasbetmesiyle başlayan, sürgün ve katliamlarla devam eden karanlık dönem bu harekatla son bulmuş, Kıbrıs Türkü'nün varlık ve güvenliği teminat altına alınmış, Ada'da huzur ve güven ortamı tesis edilmiştir."

"BARIŞ HAREKATI'NIN KALICI MİRASI VE BAŞARISI"

Tezkerede, Kıbrıs Adası'nda izleyen yarım asır boyunca kan dökülmemiş olmasının Barış Harekatı'nın kalıcı mirası ve başarısının tartışılmaz kanıtı olduğu vurgulandı. Harekatın, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1960 Garanti Anlaşması'ndan kaynaklanan hak ve yükümlülükleri temelinde gerçekleştirildiği belirtildi. Ayrıca, harekatın Enosis hayalleriyle Ada'nın ilhakının önüne geçtiği ifade edildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahraman askerleri ve Kıbrıslı mücahitlerin el ele ulaştıkları zaferin, bağımsız Kıbrıs Türk Devleti'nin teşekkülünde atılan ilk adım olduğu kaydedildi. Tezkerede şu isimler saygı ve minnetle anıldı:
- Başbakan Bülent Ecevit
- Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan
- Genelkurmay Başkanı Semih Sancar
- Dr. Fazıl Küçük
- Rauf Denktaş
- Mehmetçik ve mücahitler

Tezkerede, Kıbrıs Türk halkının Türkiye'nin de desteğiyle adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm için iyi niyetle çaba sarf ettiği ancak Rum tarafının uzlaşmaz tavrı nedeniyle sonuç alınamadığı belirtildi. Kıbrıslı Rumların Avrupa Birliği üyeliği ile ödüllendirilirken Kıbrıslı Türklerin haksız ve insanlık dışı izolasyonlara maruz kaldığı ifade edildi.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM TEK ÇÖZÜM YOLU"

Ada'da tek ve kesin çözümün, Kıbrıs Türk halkının özden gelen haklarının teslim edilmesi, egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesiyle mümkün olacağı kaydedildi. İki devletli çözüm siyasetinin, Akdeniz bölgesinde istikrar ve kalıcı barışı sağlamanın yegane yolu olduğu vurgulandı.

"KIBRIS TÜRKLERİNİN ÖZGÜRLÜK VE REFAHININ TEMİNATI"

Tezkerede, Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve refahının Türkiye tarafından teminat altına alınmaya devam edeceği belirtildi. Türkiye'nin, Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarının aşındırılmasına hiçbir şekilde müsaade etmeyeceği ifade edildi. TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne tam desteğinin her koşulda ve kesintisiz olarak devam edeceği vurgulandı. Tezkerede şu ifadeler yer aldı:

"Kıbrıs Türkleri, sonsuza kadar bağımsız devletlerinin çatısı altında ve kendi bayraklarının gölgesinde barış, huzur ve güvenle yaşamaya devam edecektir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri