TEDB Başkanı Hakan Akçam: Acilen tapu harçları düşürülmeli

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, Meclis'e sunulan savunma sanayiye kaynak aktarımını içeren kanun teklifinin dikkat çekici bir maddesinin gayrimenkul alım-satımını da kapsadığını belirtti. Teklifte, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcılardan ayrı ayrı 750 TL alınacağı ifade ediliyor. Akçam, bu adımın savunma sanayisine yönelik önemli bir destek olduğunu belirtirken, benzer bir düzenlemenin tapu harçları için de uygulanması gerektiğini vurguladı.

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Akçam, “Tapu harçlarının yüksekliği, vatandaşları konut bedelini tapu üzerinde düşük göstermeye zorlayarak vergi kaçakçılığına neden oluyor. Bu nedenle tapu harçlarının acilen yüzde 4’ten yüzde 2’ye indirilmesi gerekiyor” dedi.

"TAPU HARÇLARININ YÜKSEKLİĞİ, KONUT BEDELİNİN DÜŞÜK GÖSTERİLMESİNE YOL AÇIYOR"

Savunma sanayi yatırımları için yeni kaynaklar yaratıldığını ifade eden Akçam, gayrimenkul alım-satımına yönelik ek vergilerin de yolda olduğunu aktardı. “Yeni düzenleme kapsamında, gayrimenkul alım ve satımlarında hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı 750 TL ek vergi alınacak. Bunun yanı sıra, tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 TL katkı payı tahsil edilecek. Ancak tapu harçlarının yüksekliği, konut bedelinin düşük gösterilmesine yol açıyor. Devlet, yüksek harç alayım derken aslında daha az vergi kazancı elde ediyor. Bu durumu düzeltmek için tapu harçlarının düşürülmesi ve değerleme uzmanlarının devreye girmesi gerekiyor” dedi.

"EMLAK BEYAN DEĞERİ DAHA DÜŞÜK GÖSTERİLİYOR"

Akçam, mevcut durumda tapu harcının toplamda yüzde 4 oranında alındığını belirtti. Örneğin, 2 milyon TL değerinde bir konutun tapu harcı 80 bin TL'ye ulaşırken, bu yüksek tutar nedeniyle taşınmazın gerçek piyasa değeri yerine emlak beyan değeri daha düşük gösteriliyor. Böylece, harç da bu düşük değer üzerinden tahsil ediliyor.

Avrupa'daki uygulamalara atıfta bulunan Akçam, “Gayrimenkul satışında, işin uzmanları tarafından değerleme yapılması durumunda sorunlar çözülebilir. Eğer belirlenen değer üzerinden tapu harcı alınırsa ve sistemin denetimi artırılırsa, tapu harcından elde edilen gelirde önemli bir artış sağlanır” şeklinde konuştu.

"BİR AN ÖNCE TAPU HARÇLARININ İNDİRİLMELİ"

Akçam, savunma sanayine verilen desteğin önemini vurgulayarak, “Tapu harçlarının düşürülmesi ve gayrimenkul beyan değerinin uzmanlar tarafından belirlenmesi, vergilerin artışını beraberinde getirecektir. Bu nedenle, bir an önce tapu harçlarının indirilmesini ve konut fiyatlarının uzmanlarca değerlendirilmesini talep ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri